Over ons

vzw Talismanneke

Talismanneke ontwikkelt fantasievolle projecten in het kader van emotionele opvoeding. Moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken helpt om veerkrachtiger in het leven te staan.

Of zoals het in onze statuten staat:

“De vereniging heeft tot doel bij te dragen tot het versterken van de geluksvaardigheden, in voor- en tegenspoed, tegen de geringste ecologische en maatschappelijke kost, door een beroep te doen op individuele, intergenerationele en interculturele verbeeldingskracht. De vereniging probeert haar doel te realiseren via projecten, vormingen, informatie, preventie, animatie, sensibilisatie, publicaties, productontwikkelingen en alle andere initiatieven die kunnen bijdragen tot het realiseren van dit doel.”

Contact

De Lenglentierstraat 1
1000 Brussel
contactformulier

Raad van Bestuur

Nathalie Slosse
Christiane Truwant
Agnès Loonis

Bankgegevens

Rekening bij Triodos bank: BE 70 5230 8036 9225  (BIC: TRIOBEBB)

Officiële documenten

Statuten
Jaarverslag 2010
Jaarverslag 2011
Jaarverslag 2012
Jaarverslag 2013 & Jaarrekening_2013
Jaarverslag 2014 & Jaarrekening_2014
Jaarverslag 2015 & Jaarrekening_2015
Jaarverslag 2016 & Jaarrekening 2016
Jaarverslag 2017 & Jaarrekening 2017

Digitale nieuwsbrief

Nieuwsbrief nr 1, april 2018
Nieuwsbrief nr 2, juli 2018Vanwaar komt de naam en het logo van Talismanneke?

Talismanneke staat voor een klein hulpmiddeltje dat geluk kan brengen. Het voelt geruststellend om te weten dat het er is, wanneer het nodig is.
Talismanneke is bescheiden, we kunnen geen wonderen doen.
Talismanneke is speels en heeft een groot hart voor kinderen van alle leeftijden.
Talismanneke doet denken aan een andere ‘manneke’… dat in Brussel staat, bekend bij de beide taalgemeenschappen van ons land en zelfs ver daarbuiten.

Het logo van de vzw is geïnspireerd op de “kleine gouden man” een amulet vooral bekend in origineelScandinavië.

 

In Scandinavië werd in elk nieuw huis een klein gouden geschenk geplaatst.
Dit moest de bewoners beschermen tegen ongeluk, volgens het principe “goud trekt goud aan”.
De offergave had een speciale vorm: een dunne “kleine gouden man”. Hij was minder dan 10 millimeter lang en de traditie wilde dat hij in een van de centrale dragende balken van het huis werd geplaatst. Dit ritueel dat huis en haard moest beschermen, ontstond rond het jaar 400.

(Bron: Desmond Morris, De magische kracht van amulet, mascotte en talisman)

Oprichtster Nathalie Slosse

Nathalie SlosseNathalie Slosse is geboren in 1976 in Brussel. Na haar studie Klassieke Filologie en een job als lerares Latijn en Grieks, heeft ze gewerkt voor verschillende non-profit organisaties waar ze ideeën en projecten ontwikkelde die verband houden met globale welvaartsverdeling, opvoeding en andere sociaal relevante zaken.
Sinds 2010 staat ze als vrijwilliger aan het roer van de tweetalige vzw Talismanneke. De missie van Talismanneke is het bevorderen van geluksvaardigheden door middel van verbeeldingskracht. Nathalie heeft immers aan den lijve ondervonden dat moeilijke omstandigheden inspiratie kunnen leveren voor positieve actie. Alles begon in april 2007 toen ze als jonge mama te horen kreeg dat ze borstkanker had. Deze ervaring inspireerde haar tot het schrijven van het prentenboek “Grote Boom is ziek”. Intussen verschenen nog meer kinderboeken van haar hand.

libelleIn 2012 nomineerde het Vlaamse weekblad Libelle haar als “Vrouw met een missie” omwille van haar werk voor Talismanneke.

Lees het artikel dat in Libelle verscheen.

Save