Snuiterboom

Een symbolisch plekje voor de naasten van een ernstig zieke persoon

treehuggingEen Snuiterboom is een boom op een openbare plaats, waar men alleen, in groepsverband (klas, jeugdbeweging,…) of met het gezin naartoe kan gaan wanneer een naaste getroffen wordt door een ernstige ziekte, zoals kanker.

Rituelen bieden houvast in onzekere tijden. De Snuiterboom komt tegemoet aan die nood aan rituele handelingen.
Deze boom aanraken, omhelzen of kussen, is een symbolische handeling die zowel de patiënt als zijn naaste kan ervaren als een emotionele steun.

snuiter kusIn 2016 zal een eerste Snuiterboom in het Egmontpark te Brussel ingehuldigd worden. Eind 2015 ontvingen we de nodige vergunning voor de plaatsing van een mozaiek en een informatief bord. Daarmee zal een grote Ginkgo Biloba aan het einde van een grindpad omgetoverd worden tot “Snuiterboom”.  Een prachtige plek voor een ingetogen moment. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door Soroptimist Brussel Iris.

De officiële inhuldiging vindt plaats op woensdag 28 september 2016 om 14u, dan heffen we samen met alle aanwezige Snuiter-vrienden het glas aan de voet van dit nieuwe “mini-monument”.

De Snuiterboom is laureaat bij de “Boom van het Jaar”, je kan nog tot 30 september 2016 je stem uitbrengen op www.boomvanhetjaar.be!

In dit mooie filmpje, gemaakt door Laura De Baudrighien studente Audiovisuele Kunsten aan het RITS, brengt schrijfster van het boek “Grote Boom is ziek” samen met haar kinderen een bezoek aan de (toekomstige) Snuiterboom in het Egmontpark.

Doe-het-zelf Snuiterboom

Wanneer er iemand ernstig ziek is, wil je misschien graag een Snuiterboom in je buurt, zodat je regelmatig kan langsgaan. Zag je een bijzondere boom bij het ziekenhuis of op het speelplein, maak dan zelf een tijdelijke Snuiterboom door een gelamineerde afbeelding rond de stam of aan een tak te hangen of contacteer Talismanneke voor een markeersteen en leg die bij de voet van je eigen Snuiterboom.

 

Één Trackback

  • […] In 2016 krijgt deze Ginkgo biloba een nieuwe taak in het rustig gelegen Egmontpark. Hij zal voortaan aangeduid worden als “Snuiterboom” en troost bieden aan naasten, en in het bijzonder kinderen, van personen die ernstig ziek zijn. Snuiter is de vriend van Grote Boom in het prentenboek “Grote Boom is ziek”, dat kinderen helpt een ernstige ziekte beter te begrijpen. Zo helpt de boom niet alleen het millieu, maar staat zij ook centraal in de Brusselse samenleving, vooral voor hen die het zwaar hebben. Voor meer informatie over deze bijzondere boom en dit mooi project vindt u hier. […]