Archibal FSC

Archibal de boekenworm
nestor+archibal

"Archibal de boekenworm" is een campagne voor iedereen die van boeken én van bomen houdt. Zoek je een prentenboek gedrukt op papier afkomstig uit duurzaam beheerde bossen? Neem een kijkje op Pinterest!

De papieren versies van het prentenboek “Archibal de boekenworm” en “Archibal le dévoreur de livres” werden van 2014 tot 2015 verdeeld door FSC-België en zijn uitgeput. Voorlopig zijn de boeken wel nog in digitaal formaat beschikbaar via de rode pdf knop hieronder.

het boek

het boekpdf

Archibal hoort voor het eerst dat er bomen nodig zijn om papier te maken en dat de bomen op geraken! Samen met zijn vriend Nestor gaat de ondernemende boekenworm zelf een kijkje nemen in het bos, want hij wil nog lang niet stoppen met lezen... Een verhaal voor iedereen die van boeken én van bomen houdt! Te lezen op papier of in PDF formaat.

logboekje

logboekjepdfHet logboekje voor kleine boekenwormen is een persoonlijk boekje, waarin je eigen boekenworm wacht op lekkere knabbeltjes. Knutsel- en speelpret verzekerd!DIY demo

Veelgestelde vragen

Op deze website wordt al het materiaal gratis als PDF ter beschikking gesteld: prentenboek en logboekje. Je kan het verhaal dus gewoon hier lezen.
Alle exemplaren van het papieren boek zijn intussen verdeeld door FSC België. Heel wat bibliotheken en scholen ontvingen hun gratis exemplaar. Vraag het dus eens aan je collega's of check op de website www.bibliotheek.be!
Grotere kinderen kunnen er helemaal zelfstandig mee aan de slag: zelf lezen en logboekje knutselen en invullen.
Voor jonge kinderen moet het verhaal voorgelezen worden en zal hulp nodig bij het maken en invullen van de logboekjes, maar de hoekjes afscheuren en hiermee het buikje vullen van hun eigen boekenworm zullen ze zeker zelf kunnen!
Het materiaal van Archibal de Boekenworm is bruikbaar als educatief materiaal om jonge kinderen te laten nadenken over dieren en planten (biodiversiteit) en het duurzaam gebruik van materialen, maar werkt ook uitstekend als motiverend instrument voor leesbevordering.
Uiteraard start je best met het voorlezen van het verhaal over Archibal en zijn vriend Nestor. Er is veel te zien op de illustraties en er zijn vele grappige details. Nodig de kinderen uit om hier met aandacht naar te kijken door extra vraagjes te stellen:
  • Wat nemen de vrienden mee op reis in hun karretje?
  • Wat heeft Nestor nodig om te slapen?
  • Hoeveel dieren zitten er verstopt in het oerbos?
  • Hoeveel boekenwormen luisteren naar het lied van Archibal en Nestor in het boekendorp?

Na het lezen van het verhaal kan je verder op zoek gaan naar voorwerpen met een FSC label. Laat hen dan herhalen wat dit betekent (of leg het zo nodig nog eens uit).
Andere spel- en knutselideeën rond bomen en boeken, die in de klas kunnen gebruikt worden, zijn terug te vinden op de Pinterest borden van Archibal. FSC België heeft ook een lespakket beschikbaar op www.fsc.be.
Het logboekje is zeker ook geschikt om in de klas te gebruiken. Het werkt leesbevorderend en ondertussen wordt hetgeen ze leerden over duurzame keuzes verder geoefend.
Geef ieder kind een eigen "Logboek voor kleine boekenwormen".
Je kan beginnen met een zoektocht naar een mooi takje (ongeveer 9 cm lang). Natuurlijk zoeken de kinderen op de grond en worden er geen takken afgebroken!
Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kunnen ze onderdelen van het in elkaar knutselen van het logboekje zelf doen (stroken knippen, op volgorde leggen van de blaadjes, gaatjes prikken,…).
Je kan naar ons demonstratiefilmpje kijken om te zien hoe het in zijn werk gaat.
Wanneer het logboekje in elkaar geknutseld is, kan je het samen al eens doorbladeren. Lees dan ook de voorstellingspagina van Archibal voor en laat ze nadenken over wat ze over zichzelf willen vertellen.
In het logboekje staan leuke spelletjes die ook kleuters die nog niet kunnen lezen of schrijven kunnen oplossen. Zo kunnen de andere kinderen met kleurpotloden of stiften zelfstandig aan het werk, terwijl de leerkracht samen met één kind de voorstellingspagina kan invullen.
Nu is het de bedoeling om telkens er een (prenten)boek wordt gelezen dit te noteren in het logboek. Wanneer een pagina is ingevuld, mag het hoekje afgescheurd worden en op de laatste pagina van het logboek op het lichaam van de boekenworm geplakt worden. Zo vul de boekenworm zijn buikje!
Alle logboekjes kunnen in de klas bijgehouden worden of meegegeven worden in de boekentas, zodat ook de boeken die thuis worden gelezen in het logboekje kunnen genoteerd worden.
Omdat er nog niet zo heel veel prentenboeken op de markt zijn met een FSC label, kan het frustrerend zijn dat de kinderen nooit een FSC label in hun boek vinden. Daarom proberen we zoveel mogelijk titels te verzamelen op het overzicht op Pinterest.
Opgelet! Op het Pinterest bord staat een verzameling van boeken waarvan minstens 1 druk verschenen is op papier met een FSC label. Het is altijd mogelijk dat je hetzelfde boek in handen hebt, maar zonder FSC label omdat het over een andere druk gaat!
Help ons: Heb je zelf een boek ontdekt met een FSC label dat nog niet op Archibals lijst staat, laat het hem dan zeker weten via ons contactformulier.
Het logboekje zelf printen kan een beetje ingewikkeld worden, zeker als je printer niet kan ingesteld worden op recto verso printen. Het is moeilijk om in het algemeen aanwijzingen te geven omdat er veel verschillende printers zijn.
Indien jouw printer niet recto verso kan printen, moet je twee afzonderlijke printopdrachten geven. Ofwel download je het volledige bestand van het logboekje en opent het in Adobe Reader. Hier kan je kiezen om eerst alle oneven pagina's en daarna pas alle even pagina's te printen.
Ofwel maak je gebruik van de PDF van de recto pagina's en de PDF van de verso pagina's.
Natuurlijk moet je in beide gevallen even goed opletten hoe je het papier de tweede keer terug in de printer schuift. Succes ermee!
Door het FSC label meer bekendheid te geven en duidelijk te maken waar het label voor staat hopen we lezers van prentenboeken bewust te maken van de wereld achter hun boek. Het zou mooi zijn als we op die manier meer uitgevers en auteurs bereid vinden om voor hun kinderboeken te kiezen voor papier van verantwoorde herkomst uit FSC gecertificeerde bossen en/of recyclage. Want jammer genoeg blijkt uit onderzoek dat in het bijzonder prentenboeken vaak worden gedrukt op papier van minder verantwoorde herkomst.
Je kan natuurlijk regelmatig een kijkje nemen op deze website, maar je kan ook vriendjes worden op Facebook.
Heb je nog een vraag die hier niet behandeld werd? Laat het ons weten via het contactformulier.

Partners

De Archibal campagne is een initiatief van

Sponsors

Bondgenoten

Biodiversiteit bevorderen kan op veel manieren, bijvoorbeeld door te kiezen voor papier afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en/of recyclage. Op www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be vind je nog meer manieren. Neem zeker een kijkje!