Extraatjes

Overzicht

Snuiter-boeken:

Grote Boom is ziek
Afscheid van Grote Boom
Toverdruppels
Meneer Poot zoekt werk
De wensbloem
Per ongeluk
Vaarwel ♥

Algemeen

Andere:

De visjes van Océane
De nachtwensjesautomaat

Een digitaal verhaal

Hier vind je een verzameling filmpjes
van onze voorgelezen prentenboeken.

TIP

Klik hier voor meer doe-ideetjes of bezoek ons op Pinterest!

Pret met Snuiter

 

Download de woordzoeker van Snuiter

Snuiter-goodies voor steun in moeilijke tijden

Lieve troostkaartjes die je iemand kan bezorgen om te laten weten dat je meeleeft – als leerkracht kan je een kaartje in de agenda van een leerling steken om op een subtiele manier tot steun te zijn Snuitertroostkaartjes

 

 

 

Checklist met manieren om je beter te voelen

(de pagina met extra uitleg vind je hier)

 

Grote Boom is ziek

Grote Boom-muziekjes

Voor Snuiters Speeltas maakten we een CD met het verhaal van “Grote Boom is ziek” verteld door Kathy Lindekens en drie kinderliedjes, gezongen door Tine Truwant: Toverkusje, Vieze Monsters en het Slaapliedje.

Een makkelijke tekst en een bekende melodie zorgen ervoor dat je snel kan meezingen.

Bij Bandcamp kan je alle liedjes beluisteren en afzonderlijk aankopen en daarmee steun je bovendien Talismanneke!

Handleiding bij Grote Boom is ziek

coverhandl

Een praktische handleiding in PDF met nog meer doe-ideetjes, foto’s over het ziekenhuis en kleurplaten.

Meer inspiratie vind je in het overzicht van doe-ideetjes of op de Pinterest borden van Talismanneke!

 

Kleurplaten van de personages uit het verhaal

 

KlpBessieKleurplaat van de lieve Bessie met een cadeautje

Kleurplaat van Snuiter die alle steentjes uit zijn pot in de rivier heeft gegooid

Kleurplaat van Grote Boom die weer frisse blaadjes krijgt

Kleurplaat van de ernstige Dokter met zijn dokterstas

Kleurplaat van de wijze uil Oehoe

D-I-Y speelset Grote Boom is ziek

speelboomIn de praktische handleiding hierboven zijn heel wat ideeën terug te vinden over hoe je met een groep kinderen kan werken vertrekkende vanuit het verhaal. In de loop der jaren werd echter al wat geëxperimenteerd met nog andere werkvormen die geschikt zijn voor jonge kinderen. Zo verzamelden we nog suggesties om de kinderen te laten spelen in de wereld van “Grote Boom is ziek”.

Doktersvoorschrift om te spelen

DoktersvoorschriftinactieDoktertje spelen wordt pas echt leuk als je na het onderzoeken van de patiënt ook een voorschrift kan meegeven. SPEELVOORSCHRIFT

 

 

Afscheid van Grote Boom

Bloemenkrans

KransEen kleurplaat van een bloemenkrans met plaats in het midden voor een naam of een foto (meer uitleg).

Doeblad: Verschil tussen dood en levend

Voor jonge kinderen is het vaak moeilijk om te beseffen wat dood zijn juist is. Dat het onomkeerbaar is, voor altijd en nooit meer. Dat het iets anders is dan slapen. We verzamelden wat opdrachten om het verschil samen met hen te onderzoeken.

Extra verhaal: 3 kleine bomen

Een extra verhaal over 3 kleine bomen, geschreven door Anne Remijn van Praktijk Eb en Vloed, om kinderen te leren omgaan met de angst om dezelfde ziekte te krijgen als hun ouders. Download het verhaal van de 3 Kleine Bomen gratis als PDF of lees het hier.

Toverdruppels

Liedje

Tekst:

Er was een Snuitertje dat rondliep in het woud
zijn verdriet was met een feetje weggevlogen
en wat ze daarmee deed dat had ze hem net toevertrouwd
en daarom hield hij zo van regenbogen.

Kleurplaat

KlpToverdruppels

Een mooie kleurplaat van de Tranenfee en Snuiter onder de regenboog.

 

Labeltjes voor flesjes

Etiketten_ToverdruppelsmetblancoPrintklare portrettengallerij om labeltjes af te drukken, zodat elk diertje z’n eigen flesje toverdruppels heeft. En terwijl je bezig bent, maak je toch ook je eigen flesje? Lees de werkbeschrijving hier.

Troostmachine

FlipflaplezenBekend onder verschillende namen: zoutvaatjes, vogelbekjes, flipflap,… Voor ons is het een troostmachine! Ga meteen aan de slag met de vouwplaat van de troostmachine.

Tranenfeetje in sprookjeswol

Vilten tranenfeetjeOnder andere in het boek “Werken met sprookjeswol” van Angelika Wolk (uitg. Christofoor) vind je een werkbeschrijving om zelf een tranenfeetje te maken door een wolwikkel techniek (geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar). Maar Talismanneke bezorgt ook zachte feetjes als antwoord op briefjes of tekeningen van kinderen die wat extra troost kunnen gebruiken. Lees er hier meer over.

 

 

Meer inspiratie voor activiteiten rond “Toverdruppels” vind je in het overzicht van doe-ideetjes of op de Pinterest borden van Talismanneke!

Meneer Poot zoekt werk

Flappie’s werkkoffertje

solliciteren

Verklarende “werk”woordenlijst (PDF)

Beroepenfoto’s (PDF)

Sollicitatieproeven voor kinderen (PDF)

 

UiltjesklasverzorgingWoordkaarten focuswoorden = woord van de dag (PDF): een kaart met afbeelding voor de woorden “ontslaan”, “vacature”, “werkloos”, “loon”, “solliciteren”, “aanwerven” en “job” (met dank aan juf Debbie)

Sollicitatieboek (PDF): een persoonlijk bundeltje voor iedere leerling waarin de resultaten van de sollicitatieproeven kunnen bijgehouden worden (met dank aan juf Debbie)

De wensbloem

Vouwplaat_WensmolentjeBouwplaat en instructies (PDF) voor het maken van een wensmolentje om alle wensen voor geluk, beterschap, liefde, troost, sterkte, … aan de wind toe te vertrouwen.

Per ongeluk

Over de brokkenkaarten en leidraad om conflicten in de klas bespreekbaar te maken, lees je meer op deze pagina (je vindt er eveneens de gratis downloadbare PDF’s)

Vaarwel ♥

Een pagina die je niet in het herinneringenboekje vind: “Het leven van ♥ als een boom…”. Download de pagina Als een boom door te klikken op de link, print af en ga vervolgens samen rond de tafel zitten om de belangrijke momenten uit het leven van je overleden dierbare op de boomschijf aan te duiden.

 

 

 

Misschien heb je aan de 3 pagina’s achterin “Vaarwel ♥ – Mijn boekje vol herinneringen”, niet genoeg om alle vrienden, familieleden en kennissen hun herinneringen met jou te laten delen. Daarom kan je hier de dubbele pagina downloaden: Herinneringen van anderen en zo vaak afprinten en laten invullen, als je zelf wil.

De visjes van Océane

Extra materiaal voor de activiteiten uit het boek

wieiswievisjes

In dit document vind je het materiaal om de activiteiten beschreven in het prentenboek gemakkelijker te kunnen realiseren. Het bevat o.m. een uitgebreide verklarende woordenlijst over doodgaan en afbeeldingen van de personages uit het verhaal om de “Wie is wie?” activiteit te kunnen uitvoeren.
PDF document met extra materiaal

 

 

 

woordenkistjeOver de dood wordt niet zo vaak gesproken. En dus zijn er veel woorden die onbekend zijn voor kinderen. Het is niet altijd makkelijk om die onbekende woorden te verklaren voor kinderen. Daarom vind je hier de alfabetische verklarende woordenlijst nog eens apart met de verklaring voor woorden als condoleren, cremeren, funerarium, opbaren en nog veel meer. Woordenlijst over de dood

 

De Nachtwensjesautomaat

Deurhanger

postkaarten_boekenbeurs26Om aan de deur van de kinderkamer te hangen, zodat niemand vergeet een nachtwensje te komen toefluisteren! Download hier de enige echte Nachtwensjes-deurhanger.

Algemeen

Kerstbingo


Wil je voor het kerstfeest je kinderen een extra uitdaging bieden?
Print dan onze bingo uit.
De korte versie is meteen klaar voor gebruik. Maar we bieden ook een uitgebreide versie aan met drie extra blanco vakjes, omdat geen enkel kerstfeest hetzelfde is. Zit voordien even met je kind(eren) samen. Je kan herinneringen ophalen van het vorige jaar en fantaseren of hetzelfde zou gebeuren. Kies drie dingen om de bingo aan te vullen.

Met dank aan clker-free-vector-images voor de gebruikte illustraties.

Getuigenissen

Talismanneke verzamelt getuigenissen over moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken met kinderen. Het is verrijkend om de ervaringen van anderen te lezen…

Links (algemeen):

Rouwzorg Vlaanderen
Palliatieve zorg en kinderen
In de wolken
Stichting Jonge Helden
Afscheidscollectie
Huis van Troost
What’s your Grief?

Links ivm kanker:

Boeken en blogs rond thema kanker (Vlaamse Liga tegen Kanker)
Kindvriendelijk communiceren over kanker (Stichting tegen Kanker)
Kinderen en kanker
Pink Ribbon Boezemvriendinnen
Zelfhulpgroep Naboram
Stichting Amazones (lotgenoten borstkanker, veel online info)

Links ivm zelfdoding:

Werkgroep Verder (Nabestaanden van zelfdoding)
Zelfmoordlijn1813
Rouw na zelfdoding