Snuiters speeltas

Speeltas2.0Een houvast voor gezinnen getroffen door een ernstige ziekte!

In de crisis die volgt na de diagnose van een ernstige ziekte (bv. kanker), worstelen vele volwassenen met de vraag hoe hierover met jonge kinderen kan gecommuniceerd worden.

Snuiters speeltas (ook wel kortweg “Snuitertas” genoemd) is bedoeld voor kinderen jonger dan 7 jaar en wordt beschikbaar gesteld via ziekenhuizen of zelfhulpgroepen.

Scholen kunnen losse stukken uit de speeltas bestellen voor gebruik in de klas.

 Wat zit er in de speeltas?

  • het prentenboek “Grote Boom is ziek”
  • een CD met het verhaal, voorgelezen door Kathy Lindekens (oprichtster van Kom tegen Kanker), en enkele kinderliedjes over het onderwerp (ingezongen door Tine Truwant, musical-zangeres)
  • de knuffelpop “Snuiter”
  • de handleiding bij het prentenboek met kleurplaten, spel- en knutselideeën om een moeilijke periode aangenamer te maken
  • een werkboekje “Snuiter & ik” met spelletjes (doolhofjes, zoek de verschillen, aanvultekeningen)
  • imitatie-materiaal: spuitje (zonder naald!), gehaakte pleister, gehaakt monddoekje, lege pillenverpakking
  • potje plasticine

Alles zit in een linnen tas (van bio-katoen) met een opdruk van Snuiter.

 Waar zijn de speeltassen te vinden?

In januari 2011 werd de eerste (Nederlandstalige) Snuiters Speeltas bezorgd aan de Borstkliniek van het UZ Brussel. Daarnaast werden er tot nu toe speeltassen aangekocht door het Virga Jesse ziekenhuis in Hasselt, Sint-Maarten ziekenhuis in Mechelen, Sint-Dimpna ziekenhuis in Geel, Sint-Lucas ziekenhuis in Brugge , Alegria vzw (open huis voor mensen met kanker en hun omgeving) in Turnhout, 3 voor de campussen van het Heilig Hart ziekenhuis in Roeselare,  2 voor UZ Gent, AZ Glorieux in Ronse. De onthaalcentra van Stichting Mimi werken eveneens met Snuiters speeltas. Ze zijn ook reeds in een aantal ziekenhuizen in Nederland te vinden.

Sinds 2014 bestaat de Franstalige versie van de speeltas: le sac à jeux de Frimousse. De eerste tassen werden geleverd aan Fondation Mimi en het Sint-Jan ziekenhuis in Brussel.

Interesse? Aarzel niet om contact op te nemen met speeltas@talismanneke.be.