Toverdruppel-brievenbus

Een heel mooie verwerkingsmethodiek bij “Toverdruppels” werd uitgewerkt door Sara Criel als onderdeel van haar eindwerk bij het afstuderen als kleuterjuf.

In het verhaal komen soorten verdriet aan bod en de tranenfee legt uit dat toverdruppels verschijnen wanneer je verdriet hebt vanbinnen (mentale pijn). Toverdruppels zijn dus tranen waarin een boodschap zit. Met deze Toverdruppel-brievenbusjes wordt dat letterlijk uitgewerkt.

 

Benodigdheden:

  • waterballon of gewone ballon (klein opblazen)
  • oude kranten of wc-papier
  • behangerslijm
  • verf
  • mes
  • touw0026 Eindwerk

Maak papier maché van de kranten en de lijm. Blaas de ballon op en leg er een knoopje in. Het kind mag de ballon volledig met een dikke laag papier-maché bedekken, enkel het knoopje mag nog zichtbaar zijn.

Als de toverdruppel gedroogd is, mag het kind de druppel schilderen.

Als de verf goed gedroogd is, prik je de ballon stuk en haal je die eruit. Nu heb je een kleine opening in de toverdruppel. Maak aan weerskanten van deze opening een gaatje waar je een touwtje door kan trekken.

Maak een gleuf in de toverdruppel met een mes. Aan de achterkant kan je een deurtje maken. Dit kan door een stuk weg te snijden en voor dit gat een doekje te hangen dat met velcro bevestigd is, zodat je het makkelijk kan openen en sluiten. Je kan ook een rechthoek maar langs 3 kanten los snijden en langs 1 kant vast te laten hangen, zo ontstaat precies een echt deurtje. Om het deurtje makkelijk te openen en te sluiten kan je een splitpen als “deurknop” gebruiken.

Hang de toverdruppel-brievenbus zo op dat het kind er nog gemakkelijk aan kan. Als het kind verdriet heeft, kan hij of zij iets tekenen en in de brievenbus steken. Het kan ook als troost gebruikt worden. Laat kinderen vertellen hoe ze anderen kunnen troosten of waaraan ze denken om minder verdrietig te zijn en schrijf deze tips op briefjes, die door de kinderen in de brievenbus mogen gestopt worden. Wanneer een kind verdriet heeft, kan de brievenbus worden opengemaakt en kunnen we kijken of er misschien een idee in zit dat ons kan helpen.

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Doe-ideetjes, Toverdruppels en getagd , , , , , .

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *