Pastorale Perspectieven over Afscheid van Grote Boom

Het tijdschrift Pastorale Perspectieven is een driemaandelijks vaktijdschrift voor en door pastores.

Pieter Vandecasteele schreef voor dit tijdschrift een uitgebreide en hartverwarmende recensie over “Afscheid van Grote Boom”. Lees hieronder een ingekorte versie:

Pastorale Perspectieven frg recensie

 

Slecht nieuws brengen is nooit gemakkelijk, en in de zorgcontext moet het jammer genoeg vaak gebeuren. Woorden worden machteloos en futiel als ze de boodschap dragen dat iemand levensbedreigend ziek is of zal sterven.

Slecht nieuws moeten overbrengen naar jonge kinderen, is nog veel moeilijker. En toch is het belangrijk dat het op een goede en zorgzame manier gebeurt. Het afscheid of het verwerken wordt er niet makkelijker door, maar het verlicht het verdriet, de pijn en de onzekerheid. ‘Afscheid van Grote Boom’ is een prachtig werkinstrument om tijdens deze moeilijke periode te gebruiken.

Enig in z’n soort

‘Afscheid van grote boom’ is niet zomaar een vervolgverhaal, maar een echt werkinstrument (een ‘accordeon-gevouwen’ brochure) waarmee kinderen en hun ouders of naasten aan de slag moeten gaan. Op de achterzijde staat een lange bloemenslinger waar de betrokkenen een tekening of een boodschap kunnen achterlaten. Op die manier wordt het boekje ook een waardevolle herinnering.

Het boekje is volgens mij enig in z’n soort. Ik beveel het van harte aan, aan pastores en zorgverleners in zorgvoorzieningen waar jonge kinderen met afscheid en rouw geconfronteerd worden.

Eigenlijk zou het beschikbaar moeten zijn op iedere pastorale dienst, zodat ouders en kinderen ermee aan de slag kunnen wanneer het nodig is.

 

Dit bericht is geplaatst in Afscheid van Grote Boom, Grote Boom is ziek, Nieuws, Pers en getagd , , .

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *