“Snuiterboom” een eerste keer in de krant

De Snuiterboom dingt mee naar de titel van “Boom van het Jaar” en zo werd hij reeds opgemerkt vóór zijn inhuldiging. In de regionale editie van het Nieuwsblad (Brussel Noordrand) van zaterdag 20 augustus verscheen een mooi artikel onder de titel “Snuiterboom steunt kinderen in het omgaan met ziek familielid”.Nieuwsblad Snuiterboom

Brusselse Ginkgo biloba uit Egmontpark in de running voor Boom van het Jaar

Omgaan met een ziek familielid is moeilijk, zeker voor een kind. Een ginkgo biloba in het Egmontpark biedt binnenkort steun en troost. Die ‘Snuiterboom’ is nog niet ingehuldigd, maar wel al in de running voor Boom van het Jaar.

Dat de Snuiterboom er komt, is volledig de verdienste van Nathalie Slosse van vzw Talismanneke, die zich al 3,5 jaar met hart en ziel inzet voor het project. “Ik weet hoe moeilijk het is wanneer kinderen geconfronteerd worden met een ernstig ziekte bij iemand die ze graag zien. Toen mijn kinderen nog erg jong waren, werd borstkanker bij me vastgesteld. Je wil niets verbergen voor hen, maar tegelijk wil je hen die ellende besparen en hen zorgeloos gelukkig laten zijn. In het ziekenhuis vertellen ze dat je erover moet spreken, maar op hun niveau. Om zo’n ziekte voor kinderen bevattelijk en bespreekbaar te maken, heb ik zelf een prentenboek gemaakt. Van ‘De Grote Boom is ziek’ zijn sinds 2009 al bijna achtduizend exemplaren verkocht, en het is al beschikbaar in het Nederlands, het Frans, het Koreaans, het Deens, en binnenkort ook het Engels. Snuiter, het hoofdpersonage, zal zijn naam geven aan de boom in het Egmontpark.”

Enorme steun

Maar hoe ‘werkt’ de Snuiterboom precies? “Stel dat je als grootouder je kleinkind opvangt terwijl een ouder in het ziekenhuis verblijft. Je wil dan iets leuks doen samen, maar tegelijk is iedereen in gedachten bij de zieke. Bij de Snuiterboom kan dat allebei. Je kan er bijvoorbeeld ook een foto nemen om te delen met de zieke en zo te tonen dat je aan die denkt. Dat kan een enorme steun zijn voor die zieke. Je kan er naartoe gaan met de familie, maar even goed met de klas of met de jeugdbeweging.”

Slosse koos niet toevallig voor het Egmontpark. “Het is een geheim plekje in Brussel. Het park is heel intiem en baadt in rust. Je vindt er geen speeltuigen, maar wel een mooi standbeeld van Peter Pan, wat een mooie link is naar de leefwereld van kinderen. De stad Brussel was meteen enthousiast, maar het duurde even om alle formaliteiten rond te krijgen. Het Egmontpark is beschermd.”

Als een atoomaanval

De eerste boom waarop Slosse haar oog had laten vallen, mocht geen Snuiterboom worden. Toch is ze erg tevreden met de ginkgo biloba. “De locatie is echt geweldig: de ginkgo staat mooi op het eind van een pad. Daarnaast is een gingko ook een symbool voor hoop. Tijdens de atoomaanval op Hiroshima werden alle gingko’s verwoest, maar een jaar later begonnen ze opnieuw te bloeien. Dat lijkt me een mooie metafoor voor kanker. Chemotherapie is als een atoomaanval op het lichaam, maar het sluit niet uit dat je daarna weer bloeit.”

Aan de voet van de boom komt een mozaiekplaat met een afbeelding van Snuiter en een infobord. De inhuldiging is gepland voor eind september. Toch dingt de Snuiterboom vandaag al mee naar de titel ‘Boom van het Jaar’, een initiatief waarmee de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen de leukste, interessantste en meest opmerkelijke boom uit Vlaanderen en Brussel in de kijker zet. Stemmen op de Snuiterboom of een van de zes andere weerhouden kandidaten kan nog tot 30 september via de site www.boomvanhetjaar.be.

Dit bericht is geplaatst in Grote Boom is ziek, Nieuws, Pers en getagd , .

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *