Verborgen Stenen

Een project ter inspiratie rond afscheid nemen.

Dit project werd uitgevoerd in 2004 in Amsterdam en begeleid door dichter Jos van Hest en beeldend kunstenaar Jan van Schaik en kan inspiratie leveren om met kinderen te werken rond rituelen en afscheid.

Dichter Jos van Hest praatte en schreef met de kinderen over het thema afscheid nemen. Dat is een ruim begrip: je kunt afscheid nemen van iemand of iets, van een persoon of van een huis, van een dierbaar voorwerp of een gevoel. Jos van Hest las gedichten voor over afscheid en ieder kind schreef zelf een gedicht.

Het gedicht moest gaan over afscheid nemen: van je hamster die dood is, je oma die overleden is, je gameboy die kapotgegaan is of het haar wat je hebt achtergelaten bij de kapper.
Dat het niet per se zwaar op de hand moet zijn, blijkt uit dit grappige gedicht over sokken:

Sokken
Dag sok
Ik ga slapen

Dag mooie witte sok
Ik haal mijn voet uit jou

Dag mooie witte sok
Je stinkt

Dag mooie witte zweetsok
Je bent zwart geworden

Je gaat nu in de was


Hanif (11 jaar)

Aan het eind van de les kregen alle kinderen van Jan van Schaik een kiezelsteen. Daarop schreven ze een belangrijk woord uit hun gedicht. Met de stenen maakten ze een kleine tentoonstelling in de klas.verwelken-op-kiezel

Een week later gingen de kinderen met Jos en Jan naar een begraafplaats/gedenkpark. Ze kregen een rondleiding langs een aantal bijzondere graven. Bij enkele graven lazen ze hun eigen gedichten voor.

Op een speciaal aangewezen plek begroeven de kinderen hun kiezelstenen.

Vervolgens maakten de kinderen met beeldend kunstenaar Jan van Schaik herinneringsmonumentjes van takjes, bladeren, bloemen, dennenappels, veren, gekleurd zand. De monumentjes werden gefotografeerd voordat ze zouden zijn vergaan.

monument-met-gedicht

Een overzicht van gedichten en foto’s van de monumentjes, vind je hier.

 

Dit bericht is geplaatst in Afscheid van Grote Boom, De visjes van Océane, De wensbloem, Doe-ideetjes en getagd , , , , , .

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *