Interview in Pastorale Perspectieven

In het driemaandelijks vaktijdschrift voor en door pastores “Pastorale perspectieven” (nr. 171; juni 2016) verscheen een uitgebreid interview met Nathalie Slosse over Snuiter, Grote Boom en bijzondere kinderboeken, waarin het gaat over de aanleidingen tot het schrijven van de verhalen en de motivatie om ermee door te gaan. Een fragment…

“Met mijn boeken en andere materialen moet ik voor een stukje volwassenen “verleiden”. Zij houden immers de sleutel in handen om kinderen wel of niet in te lichten en een gevoelig thema bespreekbaar te maken.

Ik verbaas me vaak hoe krampachtig volwassenen kinderen proberen af te schermen voor tegenslag en verdriet. Ze doen dit vanuit de beste bedoelingen – iedereen wil zijn kind het liefst zien opgroeien in een wereld zonder zorgen, maar heel vaak met een averechts effect. Want kinderen hebben heel sterke voelsprieten en merken sneller dan je denkt dat er iets ernstigs gaande is. Uiteindelijk hebben ontwijkende reacties – zoals kinderen buiten sluiten (ze worden soms letterlijk naar hun kamer gestuurd), hen afleiden of leugentjes om bestwil vertellen – meer negatieve gevolgen dan het delen van verdriet en je hierin sterk verbonden weten. Als je samen de ongelukkige momenten kan delen, krijgen ook de gelukkige momenten meer diepgang.

De uitdaging bestaat er voor mij dus in om producten te maken die helpen om die eerste stap te zetten. Die is immers het moeilijkst, daarna kan het kind het overnemen en gaat het meestal heel vlot. Vaak zie je dan dat het kind een grote steun is voor de volwassenen.”

Dit bericht is geplaatst in Afscheid van Grote Boom, De visjes van Océane, De wensbloem, Grote Boom is ziek, Nieuws, Pers, Toverdruppels.

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *