Checklist: wat kan je doen om je beter te voelen?

Soms heb je gewoon een “oplossing” nodig voor een vervelend gevoel, zoals verdriet of boosheid. Dan kan een checklist met meer dan 50 manieren om je beter te voelen heel handig zijn om op zoek te gaan naar iets dat jou op dat moment verder helpt.

Overdonderende ervaringen zorgen voor hevige emoties. Die gevoelens toelaten is belangrijk om te leren omgaan met de (nieuwe) situatie, maar zeker niet altijd gemakkelijk. Dat geldt trouwens even goed voor kinderen als voor volwassenen. En aangezien kinderen vooral leren door jouw voorbeeld, is het nuttig om ook als volwassene te leren stilstaan bij wat er vanbinnen gaande is.

Een eerste stap is om te proberen grip te krijgen op het gevoel door het te benoemen. Daarvoor bestaan talrijke waardevolle tools. Zoals:

Hiermee werken kan dan een uitnodiging zijn om er verder over te praten. Toch is rustig praten niet altijd wat je nodig hebt,  op het ogenblik dat je door een emotie overspoeld wordt. Dan zijn eenvoudige techniekjes om weer tot rust te komen of afleiding te vinden, kortom om je beter te voelen, nuttiger.

Daarom vind je hier een checklist met meer dan 50 manieren om je beter te voelen (in PDF), op maat van kinderen, maar volwassenen kunnen er zeker ook nog wat van opsteken.

Door veel te oefenen met de verschillende manieren en uit te proberen wat voor jou het beste werkt, slijten de technieken langzaam maar zeker in en worden het gewoontes. Zo hoef je nooit al te lang met dat lastige gevoel te blijven zitten, want gevoelens zijn als golven, het komt en gaat, soms heel hevig en soms kabbelend… het is een kwestie om te leren surfen!

Extra tip: Leer Positief Denken heeft een leuke playlist gemaakt op youtube met liedjes die helpen.

 

Dit bericht is geplaatst in Afscheid van Grote Boom, De visjes van Océane, De wensbloem, Doe-ideetjes, Grote Boom is ziek, Meneer Poot zoekt werk, Per ongeluk, Toverdruppels en getagd , , .

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *