Troostboom


“Dan ziet hij de pot met de kleine boom.
Snuiter weet nu heel zeker dat hij
Grote Boom nooit zal vergeten.”

 

Chelsea Buyl studeerde vorig schooljaar als leerkracht af. Voor haar Bachelerproef liet ze zich inspireren door “Grote Boom is ziek” en het extra hoofdstuk “Afscheid van Grote Boom”. Het maken en inzetten van de Troostboom kan zowel thuis als in de klas.

 


 

Gebruik van de troostboom

Als een leerling getroffen wordt door de dood van een dierbare, kan een leerkracht samen met die leerling een ‘troostboom’ maken. Met deze troostboom wordt verdriet beter zichtbaar in de klas.

Ook kunnen door de troostboom herinneringen over de verloren dierbare gekoesterd worden. Je kan de mooiste herinneringen die de leerling heeft over deze persoon samen opschrijven op kleine papiertjes, deze oprollen met een lintje errond en bij het boompje in de pot plaatsen. De leerling kan er ook voor kiezen om een klein fotootje van de overledenen bij het boompje te plaatsen.

De troostboom wordt op een zichtbare plek gezet in de klas, bijvoorbeeld in de godsdiensthoek of stiltehoek. De andere leerlingen zijn intussen op de hoogte gebracht van het verlies dat deze leerling nu doormaakt. De leerkracht heeft het verdrietige nieuws besproken met de klas met behulp van het prentenboek ‘Grote boom is ziek’ en het vouwboekje ‘Afscheid van grote boom’.

Wanneer de getroffen leerling zich verdrietig voelt omwille van de verloren dierbare, mag hij of zij de lichtjes bij de troostboom aansteken. Zo is het verdriet ook meteen zichtbaar voor de leerkracht en de andere leerlingen uit de klas.

Klasgenootjes kunnen de verdrietige leerling troosten door eenvoudige gebaren te tonen wanneer de lichtjes branden: een schouderklopje, een knipoog een kusje gooien, een tekening maken, troostende woordjes opschrijven…

 

Hoe maak je een troostboom?

 

Benodigdheden

  • weckpot of glazen pot met deksel
  • lichtsnoer op batterijen (AA)
  • klein boompje/plantje dat in de pot past (vetplant/mini varen/Bonsai
  • boompje)
  • potgrond
  • grind en/of hydrokorrels
  • actieve koolstof (dierenspeciaalzaak) of verbrokkelde
  • houtskool
Aan de slag

Doe een laagje grind of hydrokorrels in de glazen pot. Deze zullen het overtollige water opvangen.

Doe een laag aarde in de pot, voeg eventueel actieve koolstof of verbrokkelde houtskool toe aan de aarde (dit voorkomt schimmelvorming in de pot).

Zet het boompje in de aarde, voeg nog meer aarde toe tot de voet van het plantje bedekt is. Leg een laagje steentjes, grind of hydrokorrels bovenop de aarde voor een mooie afwerking.

Leg het lichtsnoer in spiraalvorm rond het boompje in de pot. Zorg dat het bakje met de batterijen aan de buitenkant van de bokaal blijft (eventueel bevestigen met wat touw).

Geef af en toe wat water, zodat de aarde zicht kan zetten rond het boompje. Na een week kan je de pot afsluiten, dan heeft hij genoeg kunnen luchten. Wanneer de pot daarma nog beslaat, mag je deze even laten openstaan om het overtollige water te laten verdampen en zo schimmel te vermijden.

 


Chelsea Buyl ronde in 2020 haar studie Educatieve Bachelor
Lager Onderwijs af aan Odisee, Campus Aalst.

Dit bericht is geplaatst in Afscheid van Grote Boom, Doe-ideetjes, Nieuws.