Snuiters Schatkist

GRATIS TICKETS UITVERKOCHT

In de huidige coronatijd worden kinderen méér dan anders geconfronteerd met rouw en verlies. Net daarom zijn we ontzettend blij met het project “Sterker op school” van de Rode Neuzen Dag. De eerste veertig scholen die hebben ingeschreven, kunnen zo genieten van een gratis ondersteuning. Daar worden we bij Talismanneke ontzettend blij van.
Werk je op een basisschool? Wil je rouw en verlies bespreekbaar maken? Wil je inzetten op veerkracht? Lees dan zeker verder!


Via ons project Snuiters schatkist en de scholen die deelnemen willen we kinderen op jonge leeftijd enkele talen van verdriet aanreiken. We willen kinderen laten ontdekken dat gevoelens er mogen zijn en dat het uiten en delen ervan een bijzondere kracht kan laten ontstaan.

Snuiter is het hoofdpersonage in de prentenboeken van Nathalie Slosse, bezielster van onze vzw. In haar boeken komen verschillende moeilijke thema’s aan bod, van kleine verliessituaties tot gebeurtenissen als ziekte, schuldgevoelens en dood. Snuiter gaat op een veerkrachtige en inventieve manier om met zijn verdriet. Door taal te geven aan zijn emoties worden het tastbare schatten.

Hoe gaan we te werk?

Om ons voor te bereiden werkten we samen met Odisee, de co-hogeschool. Er werd een onderzoek opgesteld naar ‘rouwen in de basisschool’. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het analyseren van deze gegevens. Bij het sluiten van de enquête stond de teller op 1303 met scholen uit heel Vlaanderen en Brussel. Dit hadden we niet durven dromen.

In de loop van het volgende schooljaar komt een vormingsdag die de deelnemers meeneemt doorheen het thema verlies en veerkracht. De uitkomsten van het onderzoek vormen een leidraad voor deze dag. Er wordt een theoretisch kader geboden met aandacht voor jullie specifieke vragen. We wisselen ervaringen uit en passen praktische werkvormen toe. Snuiters Schatkist wordt toegelicht en meegegeven. De aanwezige leerkrachten krijgen de nodige informatie en tools mee zodat ze op hun beurt de rest van het team kunnen betrekken. Bovendien ontvangen ze op deze vormingsdag per school het pakket ‘Snuiters Schatkist’ om met de materialen aan de slag te gaan in de eigen klas- en schoolcontext.


Na de vormingsdag krijgen de scholen de kans om te experimenteren met Snuiters Schatkist in de klas. Er zal een digitaal ontmoetingsmoment georganiseerd worden waar ervaringen, vragen, feedback en inspiratie gedeeld kunnen worden.
Zo zetten we samen met de deelnemende scholen en met Snuiter onze rode neus op om kinderen mentaal, fysiek en sociaal ‘sterker’ te maken op school!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws.