Tranenfee ontmoet

 

De Tranenfee heeft niet zolang geleden
een wel heel bijzonder land ontdekt:
Deugdenland.

Tientallen unieke wezentjes wonen daar. Ze maken je wegwijs in verschillende karaktereigenschappen, dé bouwstenen om onze eigen persoonlijkheid vorm te geven. De Tranenfee voelde zich daar echt thuis. Ze leerde nieuwe woorden kennen zoals bijvoorbeeld begrip, mededogen, vertrouwen…

 

Monie, één van de inwoners, weet alles over medendogen. Hij vond het prachtig om te zien hoe de Tranenfee deze eigenschap in zich draagt. Meeleven met de ander, pijn en verdriet herkennen, begrip tonen en troosten… Ze kan het allemaal. De Tranenfee begon wat te blozen toen Monie dit zo noemde. Maar nu snapt ze plots ook heel duidelijk waarom Snuiter zo’n goede helper is. Ze vond het mooi om te ontdekken hoe hij luisterde naar het verhaal van Eekje en hoe hij later haar eekhoorn-kindjes troostte. Of hoe hij begrip opbracht voor Flappie die zijn sabelworteltje niet meer mocht gebruiken.

Als ze weer thuis is wil ze Snuiter een complimentje geven over het mededogen dat hij laat zien aan zijn vrienden.
De ontmoeting resulteerde in een lesbrief bij één van onze prentenboeken: Toverdruppels. Je vindt er vragen en activiteiten om met je klas vanuit het boek verschillende deugden te verkennen en beleven. Zo kan je bijvoorbeeld samen onderzoeken hoe je net als Snuiter de Tranenfee kan helpen met toverdruppels opvangen en vriendjes troosten. Dankbaar voor deze aanvulling maakten we met veel plezier een passende poster bij deze activiteit. Nieuwsgierig geworden? Klik dan gerust verder naar de betreffende lesbrief.
Deze en andere lesbrieven ontwikkelt Annelies Wiersma in samen-werking met verschillende mensen uit het onderwijs om kinderen via (prenten)boeken onder te dompelen in de wereld van deugden. Sinds haar kennismaking met The Virtues Project* bestaat de missie van Annelies eruit om de aandacht voor deugden in Nederland en daarbuiten te helpen verspreiden. Ze hoopt mensen -kinderen en volwassenen- met haar boeken, educatieve materialen en trainingen te inspireren om actief en bewust deugden te herkennen, waarderen en aan te wakkeren bij zichzelf en anderen. Want oog hebben voor deugden heeft een positieve invloed op alles: jezelf, je omgeving, de samenleving en de wereld!
Wie graag aan de slag wil met lesbrieven over andere prentenboeken, kan ze gratis downloaden op de website “Kei in Deugden“. Je vind er bekende en minder bekende boeken terug zoals…


*Wil je je verdiepen in The Virtues Project of het Deugdenproject, verwijzen we je graag door naar de website van België of Nederland.

Dit bericht is geplaatst in Doe-ideetjes, Toverdruppels. Vertaalprioriteit: .