Doe-het-zelf speelset

Iets anders dan een boek

 • kamishibaiVoor een groep kinderen is het leuk om te werken met een kamishibai of verteltheater.
  “Grote Boom is ziek” en “Toverdruppels” verschenen eveneens als vertelplaten bij Abimo.
 • Op een computerscherm kunnen kinderen het verhaal ook zelfstandig ontdekken met een Fundel.
 • Een luisterversie, ingesproken door Kathy Lindekens is terug te vinden op de CD die in Snuiters speeltas zit.

Spelen met de figuren uit het verhaal

speelboomNa het beluisteren van Grote Boom is ziek, kunnen kinderen de gebeurtenissen naspelen met behulp van een speelset.

De speelset, die Talismanneke zelf gebruikt, is te zien in het videofragment van de Koppen-reportage.

[Joetz Limburg (België) inspireerde zich op deze speelset om de uitleenkoffer te ontwikkelen, die gratis kan ontleend worden door scholen in de provincie Limburg. Informeer je via het telefoonnummer: 011/ 24 99 11]

Sommige onderdelen van de speelset zijn via Talismanneke verkrijgbaar. Maar laat dit de creativiteit zeker niet afremmen. Het is soms even zoeken om alle onderdelen bij elkaar te vinden, maar bij het speelgoed van de kinderen is vaak al veel te vinden.

In deze versie is er geen dokter, omdat deze rol voorbehouden is voor het kind zelf. Maar natuurlijk kan je ook een knuffel van een das gebruiken om deze rol te vervullen.

Snuiter

Snuiter met truiklSnuiter2De eerste versie (links) van de Snuiterpopjes is intussen uitverkocht (wel nog terug te vinden in een aantal speeltassen).

Talismanneke biedt de egeltjes te koop aan met een streepjestruitje voor 18 €.

Uiteraard kunnen ook andere egelpopjes dienst doen.

Grote Boom

Met wat creativiteit kan er gemakkelijk een Grote Boom geknutseld worden. Je kan hem bijvoorbeeld uitsnijden uit stevig karton, zoals bij deze voorbeelden:

kartonnenboom

kartonnenboom2

 

 

 

 

 

 

pipecleaner treeOf helemaal uit pijperagers opbouwen (een stap-voor-stap uitleg is te vinden bij Play Trains) met als extra voordeel dat het ook mogelijk is om de takken slap te laten hangen, wanneer de boom erg ziek is.

Soms zijn er (tijdelijk) kartonnen of houten bomen om zelf in elkaar te schuiven te vinden bij De Banier of Casa. Andere modellen zijn te vinden bij: www.fairytale.be (gemaakt uit bananenbladeren en wordt verkocht om doopsuikerzakjes in te hangen) en www.kidsonroof.com (de Totem Dream Tree).

LeefdalezaagjeDe boom uit de speelset van Talismanneke heeft een losse tak, die met velcro wordt vastgezet. Zo kan deze “zieke” tak gemakkelijk -telkens opnieuw- met het bijgeleverde speelgoedzaagje afgezaagd worden.

In het verleden konden we deze boom te koop aanbieden dankzij een samenwerking met vzw Levedale (een tehuis voor mentaal gehandicapte mensen). Voorlopig zijn deze niet meer te bestellen.

Om ervoor te zorgen dat de boom zijn blaadjes kan verliezen, knip je uit groen vilt dubbele blaadjes uit die je over de takken legt en er gemakkelijk weer af kan halen.

FreinetonthemoveDe kartonnen boom uit de uitleenkoffer van Joetz Limburg is beschilderd met magneetverf, zodat alle losse stukken (niet alleen de blaadjes maar ook de pleister om op de wonde te plakken) er met magneetjes aan kunnen worden gehangen.

Dokter

Als verkleedkleding voor de dokter kan een wit hemd voor volwassenen (met korte mouwen) als doktersjas dienen, een monddoek en een stethoscoop maakt het compleet. Bestaande setjes om doktertje te spelen, kunnen uitstekend gebruikt worden.

Als er veel kindjes willen meedoen, is een extra verkleedset voor een verpleegster handig, want iedereen wil graag de boom verzorgen.

Dokterstas

DoktersvoorschriftinactieInhoud: houten speelgoed-zaagje, een verband, een stethoscoop, een vergrootglas en een infuus. Hier kan ook nog een medicijnenstrip bij, gevuld met plasticine pilletjes. Vergeet ook de voorschriften om zelf vol te krabbelen niet!

Infuus

Een plastic flesje met in de dop een gaatje waaruit een touw (of dun buisje als je dat hebt) vertrekt. Door onderaan in de fles ook twee gaatjes te maken kan er een touwtje door om het infuus omgekeerd aan een tak in de boom te hangen. Nog échter wordt het met een echt infuuszakje uit het ziekenhuis, maar dat kan je meestal niet zomaar bemachtigen…

En verder…

 • Pot met steentjes: een confituurpotje gevuld met kleine kiezelsteentjes of maak zelf steentjes van klei
 • Oehoe de uil: een decoratief uiltje om op te hangen (herfstdecoratie)
 • Bessie, het schaap: een klein knuffel schaapje
 • Het kadootje van Bessie: een eenvoudige, zelfgebreide (rode) mini-sjaal. De sjaal zit in een mooie kadoverpakking, een gekleurd doosje met een grote strik.
 • Flappie het konijntje: een klein knuffel konijntje. Eigelijk speelt dit diertje geen actieve rol in het verhaal, maar het laat toe om Snuiter met een vriendje te laten praten, wandelen, spelen… (eventueel kan je dan ook nog een gietertje gebruiken)
 • Schommel: gemaakt van touw en karton
 • Potgrond: repen bruine vilt die in het glazen potje worden gedaan, wanneer alle steentjes eruit zijn
 • Nootje: gevonden eikel
 • Kleine Boom: takje met een vilten blaadje opgeprikt