Getuigenis

Liefdestasje als kindvriendelijk ritueel bij verlies

Het boomtasje of liefdestasje is een idee van Nathalie Helsen. Ze maakte het in de eerste plaats voor zichzelf en haar dochtertje na het overlijden van haar vriend.boomzakje 2

Ze vond het belangrijk om voor dit ritueel een plek in de natuur te vinden, omdat verbinding met de natuur net tijdens rouw heel rustgevend is. Een plek voor haarzelf, kinderen, vrienden om te delen.

“Onze boom is mooi en sterk en ook erg knuffelbaar; er is mos (‘elfenbedje’) onderaan de stam… In het tasje zitten theelichtjes en lucifers om een lichtje te maken.  Als het ‘papa’dag is of de verjaardag of eender welk bijzonder moment… kan er een tekening of kunstwerkje in… Ook voor de kinderen van onze vrienden die met vele vragen en dus ook rouw achterbleven… Het IS er gewoon. Alle seizoenen kan het aan. Alle seizoenen minstens 1 keer zijn nodig… Soms is het aan ‘vervanging’ toe, net zoals een ‘andere’ fase in rouw. Je wast het of hermaakt het of….  Kan eenvoudig samen gemaakt worden met de kinderen, het materiaal is wasbaar tafelzeil. En hoe heerlijk om een krachtige boom aan te raken en te voelen wat er te voelen is…  Een boomaltaartje of boomtasje….Zonder schade aan de boom.

We hebben thuis ook een ‘altaartje’ waar mijn vriend zijn foto staat, waar een kaarsje gebrand wordt of een steen gelegd wordt of een kunstwerkje gezet wordt… voor hem, voor wie overleden is of voor iemand die het moeilijk heeft en steun kan gebruiken. Dé boom vraagt echter een wandeling en in die wandeling zit een stuk verwerking, afstand en dichtbijheid. Het vult elkaar uitstekend aan.”boomzakje 5Tenslotte laat Nathalie nog weten dat ze er graag voor anderen wil zijn die nood hebben aan een luisterend oor. “We kunnen elkaar verder helpen,” zegt ze. Dus, als er mensen zijn die hierover willen mailen, gesprek hebben of hoe dan ook…, dan kunnen ze contact opnemen met haar via Talismanneke.