Tijdelijke monumentjes

Na de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 ontstond spontaan een nieuw (groeps)ritueel aan het Beursgebouw. Boodschappen van hoop, maar ook tekeningen, vragen en hartekreten in alle talen werden op de stoep gekrijt om uiting te geven aan de gevoelens die de dramatische gebeurtenissen teweeg brengen.

Al snel werden ook in Brussel bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken, zoals we eerder zagen na de aanslagen in Parijs. Bekijk het mooie interview “Des fleurs et des bougies pour protéger des méchants” waarin een kleuter probeert te begrijpen wat er gebeurd is. Mensen van alle leeftijden en alle origines zochten op deze centrale plek troost bij elkaar.

In het prentenboek “De wensbloem” over een onverwacht overlijden staan achteraan verschillende ideeën om rouwrituelen op maat van kinderen te organiseren. Rituelen die een alternatief kunnen bieden voor het oplaten van ballonnen, want dat is schadelijk voor dieren en het milieu (ergens komen die ballonnen toch weer neer!).

Deze krijtopschriften zijn een mooie aanvulling. Het is eenvoudig en kan snel en goedkoop georganiseerd worden op de meeste plaatsen met een verharde ondergrond. Op die manier onstaat een tijdelijk monument met een grote symbolische waarde.

Andere ondergrond?

Op een grasveld kunnen symbolen worden “geschilderd” met behulp van een sjabloon, bloem en een zeef.

Tekening op gras met bloemOp een zandstrand kan je kiezen om iets in het zand te kerven…

letters aan zeeof met stenen te schrijven:

DSC_0406Wanneer de naam van de overledene met stenen is gelegd kan men er een moment van bezinning bij houden en vervolgens alle aanwezigen een steen laten nemen die ze mee naar huis kunnen nemen of symbolisch in het water gooien.

 

Dit bericht is geplaatst in Afscheid van Grote Boom, De visjes van Océane, De wensbloem, Doe-ideetjes en getagd , , , , , .

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *