Afscheid van Grote Boom

Zodra het verhaal van “Grote Boom is ziek” geschreven was, dook ook de vraag op “En wat als de patiënt niet meer beter wordt?”…

 

De antwoorden tot nu toe op die vraag liepen uiteen:

 

  • het “open einde” met het kleine boompje dat begint te groeien, laat toe om met kinderen te filosoferen over de cyclus van het leven, met een subtiele boodschap van hoop.
  • een happy end is logisch voor een sprookjesachtig verhaal. Kinderen aanvaarden gemakkelijk dat dit niet noodzakelijk met de werkelijkheid overeenstemt.
  • er bestaan verschillende andere mooie prentenboeken die specifiek het thema belichten van de dood en het rouwen. Eén van de boeken die we vaak aanraden is “Vuur en Vlam” geschreven vuurenvlamdoor An Dom en Geert De Kockere. Op Pinterest zijn nog meer suggesties terug te vinden.
  • in Toverdruppels – de opvolger van Grote Boom is ziek – komt  verdriet uitgebreid aan bod. Het voorlezen van dit verhaal kan dan ook het verdriet om een definitief afscheid bespreekbaar maken.

 

Maar uiteindelijk werd dit jaar toch besloten om ook het verhaal van Grote Boom te voorzien van een alternatief einde. Niet in een apart boek. In eerste instantie wordt het nieuwe einde aangeboden in de vorm van 5 extra vertelplaten voor kamishibai, uitgegeven bij Abimo. Dit staat ook aangekondigd achteraan in de 6de druk van “Grote Boom is ziek“.

Het verhaal loopt verder, wanneer de dokter vaststelt dat hij Grote Boom niet meer kan genezen.

Rocío Del Moral werkt momenteel de 5 nieuwe illustraties uit, zodat de extra platen tegen eind 2014 kunnen aangeboden worden. We houden je op de hoogte!

Dit bericht is geplaatst in Grote Boom is ziek, Nieuws en getagd , , , .

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *