Verhaal

Toverdruppels

Toverdruppels is een vertederend verhaal met herkenbare situaties en wijsheid op kindermaat. Het nodigt kleine kinderen uit om over verdriet en troost te spreken. Zo leren ze (preventief) omgaan met verlies en rouw en denken ze na over wat ze als troostrijk ervaren. Belangrijke vaardigheden om op te groeien tot gelukkige volwassenen.

Zodra we iets verliezen waar we aan gehecht zijn, gebruiken we de term rouwen. Rouwen doe je dus zeker niet alleen als iemand gestorven is. Bij In de Wolken lees je meer over de verschillende rouwtaken. Dit prentenboek past bij rouwtaak 0. We moeten kinderen immers grootbrengen in het besef dat verlies bij het leven hoort.

Snuiter is verdrietig, want zijn vriend Grote Boom is ziek.
Als hij begint te huilen, verschijnt de Tranenfee.
Zij vangt zijn tranen op in een flesje.
In haar tas zitten nog meer flesjes, voor de andere dieren in het bos.
Want als je huilt omdat je van binnen pijn hebt, komen er toverdruppels.
En daar kan de Tranenfee iets heel bijzonders mee.
Maar alvorens Snuiter dát ontdekt, heeft hij veel vriendjes
een zachte schouder geboden om op uit te huilen.
Want met een vriend in de buurt, luchten tranen op en is er daarna weer ruimte voor plezier!

Het verhaal is te lezen als een soort parallel-verhaal naast Grote Boom is ziek, maar kan perfect afzonderlijk gelezen worden. Net als bij Grote Boom zitten er achterin het boek creatieve doe-ideetjes. Dankzij de schatkist vol spelletjes en knutselopdrachtjes van de Tranenfee hoeft niemand nog bang te zijn voor kinderverdriet en tranen. Voor je het weet wordt er weer gelachen.

“Toverdruppels heb ik standaard in huis om cadeau te geven.”

(uit reactie van Evelien)

Nieuwsgierig geworden? Doorblader het boek even mee…

Het boek is uitgegeven bij Uitgeverij Abimo en verkrijgbaar via de boekhandel.

toverdruppels_kamishiEr bestaan eveneens vertelplaten voor kamishibai van het verhaal.

Troostpost van de tranenfee

troostpostAls je verdrietig bent, lucht het op om je verdriet met anderen te delen. Kinderen kunnen een briefje sturen of een tekening maken en opsturen naar de tranenfee (of naar Snuiter, Grote Boom, de dokter, …) bij vzw Talismanneke. Als ze daarbij hun eigen adres vermelden, mogen ze enkele dagen later een bijzonder pakketje troostpost in hun bus verwachten. Lees meer…

Word je ook een vriend van Snuiter?

Recensies:

Wanneer je als auteur en tekenaar kinderen zo weet te boeien en te raken heb je duidelijk goed werk geleverd.

(uit recensie van Letters & Spetters)

 

Nieuws over dit prentenboek vind je in dit berichtenoverzicht over Toverdruppels . Of neem een kijkje bij onze doe-ideetjes voor creatieve verwerkingsmethodieken. Bij het tabje Extraatjes bovenaan of de gele knop hieronder vind je ook nog een Toverdruppels-liedje, een kleurplaat, de vouwplaat om de troostmachine te maken en nog meer!

Save

Save

Technische fiche
Titel:
Toverdruppels
Auteur:
Nathalie Slosse
Illustraties:
Rocío Del Moral
Formaat:
23,7 x 27,6 cm
Omvang:
40 blz
Uitgeverij:
Abimo
Info:
Thema: verdriet, troost, verlies
ISBN:
9789059328761
Indicatieve prijs:
12,95 €

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Reacties

 1. Evelien
  Geplaatst op 5 mei 2017 om 12:43 | Permalink

  Hallo, Ik ontving zojuist de bestelde zakboekjes “Afscheid van Grote Boom”. Ik hoop dat de zakboekjes doen waarvoor ze bedoeld zijn en veel troost mogen bieden.
  Proficiat trouwens met jouw projecten. ‘Toverdruppels’ heb ik standaard in huis om cadeau te geven. Ook Grote Boom en de Wensbloem zijn -jammer genoeg- al goed van pas gekomen.

 2. Geplaatst op 10 maart 2016 om 11:31 | Permalink

  Ik heb de eerste twee Snuiter-boeken gekocht om te gebruiken in het werken met kinderen en zo kom ik net op jullie site terecht. Ik wil gewoon even dankjewel zeggen voor de vele ideeën, inspiratie en materiaal dat jullie online zetten om mee te werken… Ik ga zeker nog de andere boeken halen, ze stralen zoveel echtheid uit en dat is net de kracht voor mij.
  De boeken zijn een hele fijne manier om de moeilijkere thema’s aan te brengen bij kinderen en volwassenen.
  Cindy Devos
  Creatieve therapie voor klein en groot – yoga op kindermaat

 3. Bruna
  Geplaatst op 10 februari 2015 om 15:39 | Permalink

  Heel mooi en duidelijk boek voor kinderen. Over hoe je goed om kan gaan met je verdriet. Dit boek hebben wij gekocht, omdat mijn man (zijn vader) kanker kreeg. Ons zoontje vond het fijn om dit boek te lezen en hoe je je verdriet kan delen. Aanrader!!

 4. Nathalie
  Geplaatst op 5 december 2014 om 19:41 | Permalink

  Zowel mijn dochtertje van 4 als ik, zijn helemaal betoverd door dit boekje. Op een onschuldige, toch diepzinnige manier worden makkelijk verschillende vormen van verlies aangeraakt. De duidelijke beelden, mooie prenten, heldere uitleg (pijn van buiten en pijn van binnen) spreken aan. Dikke duim en grote merci!

 5. Leen
  Geplaatst op 11 augustus 2013 om 22:40 | Permalink

  In mijn klas van de eerste graad was een jongetje na een relaxatie-oefening heel hard beginnen huilen. Zijn oma was de week ervoor gestorven en de dag ervoor gecremeerd. Hij had op het moment van de crematie heel veel vragen gesteld, maar had nog niet gehuild. De relaxatie had ervoor gezorgd dat zijn verdriet naar buiten kon. Maar hij bleef heel hard en heel lang wenen. Hij kon niet stoppen en kon niet praten over zijn verdriet. Na een hele tijd ben ik ’toverdruppels’ beginnen voorlezen. Het verhaal had een kalmerende werking op hem. Stilaan is hij zachter beginnen huilen en tegen het einde van het boek was hij gestopt. Ik kon hem niet troosten met knuffels, strelen over zijn rug of troostende woordjes te zeggen, maar het boek kon dat duidelijk wel. Een aanrader voor alle leerkrachten, want elke leerkracht krijgt wel eens te maken met kinderen die grote of kleine verdrietjes hebben. En boeken zoals Toverdruppels kunnen vaak een brug slaan om die verdrietjes op te vangen.

 6. Katrien
  Geplaatst op 9 augustus 2013 om 10:57 | Permalink

  Voor ons kwam Toverdruppels als vervolg op Grote Boom is ziek. We hebben het dan ook direct aangekocht, in de hoop dat ons dochtertje (6 jaar) haar verdriet hierdoor wat beter zou kunnen plaatsen. Ondanks het feit dat ik het boekje nooit in 1 keer kon uitlezen omdat ze halverwege altijd weer zo hard moest wenen, mocht het boekje niet van haar nachttafetje wijken.
  De belangrijkste boodschap is dat verdriet erbij hoort, dat het een deel van het leven is, en dat het ok is om verdriet te voelen. Het is misschien geen leuk gevoel, maar het is een oké gevoel. We hebben de tips toegepast, een regenboog gemaakt met stroken papier en op elke strook een woordje geschreven dat ons doet denken aan iets of iemand die het verdriet kan verzachten (vb Snuitertje, doekje, een dikke knuffel, …). Verder hebben we ook een reuze “emo-meter” gemaakt. Samen met mijn dochtertje heb ik nagedacht over hoe we ons kunnen voelen, en hoe die emoties dan heten. We hebben een lange sliert gemaakt, die verdeeld in vakjes en in elk vakje een emotie geschreven. Opzij van de sliert kwamen vier wasknijpers: 2 voor mij, 2 voor mijn dochter. Zo konden we aangeven hoe we ons voelden, elke dag opnieuw toen papa in het ziekenhuis lag. Die periode is nu voorbij, maar de emo-meter en de regenboog moesten op de muur in de keuken blijven hangen.
  Nathalie, bedankt om via Toverdruppels handvaten te bieden aan ouders, opvoeders en al wie met kinderen te maken heeft, om emoties bespreekbaar te maken. Het is een waardevol geschenk!

 7. Bart
  Geplaatst op 8 augustus 2013 om 10:38 | Permalink

  Na het lezen van “Grote boom is ziek” zijn we op zoek gegaan naar andere werken die ons gezin konden helpen in deze verwarrende en verdrietige periode…
  Toen we zagen dat Snuiter ook in dit mooi geïllustreerde boek ons kon helpen twijfelden we niet.
  Dit boek sluit mooi aan op het vorige boek, en de kinderen hun nieuwe vrienden Snuiter en Grote Boom hielpen ook hier om angst en verdriet te plaatsen en bespreekbaar te maken.
  Dank je wel en veel succes met jullie prachtige en zeer zinvol (nodig!) werk.

  Bart

 8. Chantal
  Geplaatst op 21 november 2012 om 13:39 | Permalink

  Ik heb het boek onlangs cadeau gedaan aan een collega-vriendin die slecht nieuws te horen had gekregen en dit ook nog eens moest uitleggen aan haar dochtertje van drie. De onmacht die ik voelde moet bij haar nog 10 keer groter zijn geweest maar met dit klein gebaar hoop ik haar toch een klein beetje te kunnen helpen. Ze was in elk geval heel blij met het geschenk.