Verhaal

Grote Boom is ziek

Het prentenboek “Grote Boom is ziek” wil een open communicatie over een ernstige ziekte bij een geliefde ander stimuleren. Kinderen eerlijk betrekken wanneer iemand in hun omgeving getroffen wordt door een levensbedreigende ziekte, maakt de situatie voor alle betrokkenen minder bedreigend.

Nathalie Slosse schreef het verhaal nadat ze in 2007 zelf als mama van een zoontje van 2 geconfronteerd werd met borstkanker. Omdat zo’n jonge kinderen vaak nog moeite hebben om de concentratie te behouden bij een lang verhaal werden ook verschillende nevenactiviteiten ontwikkeld, die het verhaal van Snuiter en zijn vriend Grote Boom tot leven brengen. Kinderen krijgen op die manier de kans om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

speelsetKei_JIJOp de laatste pagina’s van het prentenboek vind je leuke doe-ideetjes. Zo kan je leren omgaan met je gevoelens of cadeautjes maken voor de zieke, maar er is ook nog een extra handleiding, een Snuiters speeltas en de doe-het-zelf speelset.

Talismanneke zoekt voortdurend naar nieuwe, laagdrempelige manieren om een open communicatie over een moeilijk thema als levensbedreigende ziekte te bevorderen. Zo staat ook een nieuw project in de steigers: de Snuiterboom, een reële symbolische plek voor de naasten van een ernstig zieke persoon.

 

“Grote Boom is ziek” vertelt het verhaal van Snuiter en zijn vriend Grote Boom.
Wanneer de dokter houtwormpjes ontdekt onder de schors van Grote Boom, wordt zijn wereldje helemaal op z’n kop gezet… Achteraan in het boek staan ook praktische ideeën om kinderen te helpen om te gaan met de situatie.

Op het einde van het verhaal komt Grote Boom stilletjesaan weer op krachten, maar helaas loopt het niet altijd af met een genezing, daarom bestaat er een aanvulling “Afscheid van Grote Boom”.

“Grote Boom is ziek” is oorspronkelijk verschenen in 2009 bij Uitgeverij Abimo (in 2016 overgegaan in Van Halewyck) en nog steeds verkrijgbaar in de boekhandel. In 2018 verscheen een 8ste druk en werden in totaal al ongeveer 9.000 exemplaren verkocht.
Het boek is in België ook beschikbaar in het Frans (uitgegeven bij Image publique éd.) en het Engels (uitgegeven bij Jessica Kingsley Publications). Daarnaast zijn er vertalingen in het Koreaans en Deens verschenen. De rechten werden in 2015 aan China verkocht.

De eerste pagina’s doorbladeren, kan hier…

Neem eens een kijkje bij de reportages waarin “Grote Boom is ziek” een rol speelt.

kamishibai“Grote Boom is ziek” verscheen eveneens in de vorm van vertelplaten voor kamishibai (Abimo) en als Fundel, een geanimeerd boek met extra taalopties en spelletjes. Heel leuk voor in de klas, maar ook te koop voor thuisgebruikers en als app. Informeer zeker eens in je plaatselijke bib!fundelinklas

 

 

 

 

 

Word je ook een vriend van Snuiter?

“Grote Boom is ziek” heeft, net als de andere prentenboeken van Talismanneke, een eigen bord op Pinterest!

 Recensies:

 

“Grote Boom is ziek” heeft nog steeds een eigen blog, maar Talismanneke is z’n echte thuisbasis, dus hier kan je alle berichten over Grote Boom lezen. Of neem een kijkje bij onze doe-ideetjes voor meer creatieve verwerkingsmethodieken.

Save

Technische fiche
Titel:
Grote Boom is ziek
Auteur:
Nathalie Slosse
Illustraties:
Rocío Del Moral
Formaat:
23,7 x 27,6 cm
Omvang:
36 p.
Uitgeverij:
Abimo
Info:
Thema: ziek zijn, kanker, elkaar helpen, omgaan met verdriet
ISBN:
9789059325494
Indicatieve prijs:
12,95 €

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 Reacties

 1. Maaike weets
  Geplaatst op 24 oktober 2017 om 17:12 | Permalink

  Prachtig boek. Naar aanleiding van de week van Kanker had ik enkele boekjes in mijn klas. Ik heb ook een jongetje in mijn klas met een zieke mama. Door het boek herkende hij heel veel. Het was de ideale gespreksopener voor hem. Zo leek het voor hem plots gemakkelijker om er iets over te vertellen. Hij wist heel veel.
  juf Maaike

 2. kaat
  Geplaatst op 24 augustus 2017 om 13:37 | Permalink

  Gewoon een prachtig boek. Heel aangrijpend.

 3. Geplaatst op 9 mei 2017 om 12:06 | Permalink

  Heel toevallig onlangs gewoon voorgelezen in mijn derde kleuterklas… Iemand koos dit uit de bib en wou dat het werd voorgelezen. Het was zo rustig toen, zo mooi en pakkend. Ze begrepen wat er werd voorgelezen, dat merkte ik aan het gesprekje achteraf. Bedankt dus voor dit mooie verhaal, het gaat meteen recht naar het hart. En het is ergens fijn om dit vreselijke nieuws op deze manier toch te kunnen brengen… .

 4. Liesbeth Bax
  Geplaatst op 28 oktober 2016 om 14:14 | Permalink

  Prachtig boek, waar ik 3 jaar geleden veel gebruik van gemaakt heb toen ik onze dochter van 5 moest vertellen dat mijn borst ziek was … Zelfs grote broer (toen 11) deed ijverig mee met het bouwen van het chemomonster!!!

 5. Bart Pyl
  Geplaatst op 15 juni 2015 om 11:18 | Permalink

  Beste,
  waar kan ik dit boek nog bestellen?
  Mvg,
  Bart

 6. Hanne
  Geplaatst op 25 februari 2015 om 20:16 | Permalink

  Beste

  Is het nog mogelijk om de speelset met boek en boom te kopen?
  Zoja waar kun je deze bestellen?

  Groetjes

  • Geplaatst op 25 februari 2015 om 21:02 | Permalink

   Beste Hanne,
   Een mailtje met meer uitleg werd verstuurd.
   Vriendelijke groeten,
   Nathalie

 7. de donder christel
  Geplaatst op 10 juli 2014 om 14:43 | Permalink

  Beste
  Op 24 juni kreeg ik te horen dat ik een hodgkin lymfoom had. Deze week kreeg ik in het ziekenhuis in mechelen de snuitertas mee om aan mijn vijfjarig dochtertje uit te leggen wat mama heeft. Ik ben nu op zoek naar een egeltje dat op snuiter lijkt maar vindt deze nergens. Hebben jullie een idee waar ik deze kan vinden, een truitje kan de oma maken. De snuiter uit de tas kan ik niet gebruiken omdat ze er zich aan zal hechten en ik de tas 22 juli al terug moet bezorgen.
  Alvast bedankt

  • Geplaatst op 16 juli 2014 om 10:07 | Permalink

   Christel, bedankt voor je reactie. Via mail hebben we dit verder afgehandel, de Snuiter-popjes zouden inmiddels bij je aangekomen moeten zijn! Veel moed en sterkte in je strijd tegen de ziekte!

 8. claudia
  Geplaatst op 23 juni 2014 om 11:48 | Permalink

  Hallo,

  Ik werd doorverwezen naar uw site i.v.m. het niet leverbaar zijn van het boek, grote boom is ziek.
  Ik heb hem besteld bij abimo, echter daar verteld men mij dat het herdrukt wordt. Wanneer weet men niet.
  Ik heb het boek dringend nodig voor een doodzieke vriendin. Kunt u me snel aan dit boek helpen?
  Met vriendelijke groet,

  Claudia

  • Geplaatst op 24 juni 2014 om 22:09 | Permalink

   Beste Claudia,
   “Grote Boom is ziek” is momenteel inderdaad in herdruk. Bij Talismanneke is nog wel een kleine voorraad.
   We hebben intussen al contact gehad en de boeken zijn naar je onderweg. Hopelijk kunnen ze toch een klein beetje steun bieden in deze moeilijke tijden voor je vriendin en alle mensen in haar omgeving die meeleven…
   Vriendelijke groeten,
   Nathalie

 9. Vanessa Renier
  Geplaatst op 16 augustus 2013 om 16:08 | Permalink

  Ik ben als psychologe werkzaam binnen een oncologisch team in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt.
  Ouders vragen me dikwijls hoe ze hun ziekte bespreekbaar kunnen maken bij hun (jonge) kinderen en dan gebruik ik steeds het boek van “Grote boom is ziek”.
  Ik werk hier vaak met dit boek en zeker met het bijhorende PDF-bestand met extra knutselideeën. Kleine kinderen willen toch vooral iets kunnen DOEN.

 10. Katrien
  Geplaatst op 9 augustus 2013 om 10:28 | Permalink

  Het verhaal van Grote Boom is ziek, is een heel grote steun geweest voor mijn dochtertje van zes jaar, toen haar papa dit jaar kanker kreeg. Ze heeft zich enorm opgetrokken aan het verhaal en zich geïdentificeerd met Snuitertje, die haar grote held en dikke vriend werd, haar steun en toeverlaat tijdens de hele periode van behandeling. Het boek en Snuitertje gingen overal mee, ook naar school, waar Snuitertje al gauw zijn eigen plaatsje kreeg. Juf was zo onder de indruk, dat ook de school het boek direct heeft aangekocht. Er werd verschillende keren uit voorgelezen.
  Ook de praktische tips om het begrip “kanker” tastbaar en concreet te maken, zijn heel nuttig geweest.
  Mijn dochter en ik hebben in het “Prinsessenbos” een pot gevuld met steentjes, evenveel steentjes als papa behandelingen nodig had. Na elke behandeling werd er met veel zwier en zwaai, soms met een traan, soms boos, soms opgelucht, een steentje weggegooid in het meer van het Prinsessenbos, naast het ziekenhuis. Toen de pot leeg was, werd ze opnieuw gevuld met aarde en heeft ons dochtertje zaadjes geplant van haar lievelingsbloem, de klaproos.
  Ondertussen zijn de klaprozen uitgebloeid, is papa stilaan terug aan het werk, maar Grote Boom wordt niet vergeten, en ook Snuitertje is nog heel dikwijls van de partij, zeker als we met het gezin samen iets doen.
  Lieve Nathalie, bedankt voor je energie om dit boekje te maken. Het is prachtig gedaan, een heel grote hulp voor kleine kinderen omdat het heel erg bij hun leefwereld past: de dieren, de natuur, zorgen voor. Je hebt een prachtige manier gevonden om “bestraling” en “kanker” uit te leggen zonder de bijhorende emoties van het kind uit het oog te verliezen. Zonder Snuitertje en Grote Boom, was onze weg de afgelopen 8 maanden veel moeilijker geweest.
  Bedankt!

 11. Bart
  Geplaatst op 8 augustus 2013 om 10:26 | Permalink

  Nathalie,
  Dank je om dit prachtige werk te delen met iedereen.
  Het maakte de beangstigende ziekte, in ons geval kanker, bespreekbaar met onze dochters.
  Met mooie en kleurrijke tekeningen sprak dit vlot geschreven verhaal van Snuiter en zijn vriend Grote Boom enorm aan. Het gaf ons een basis om samen met onze kinderen verder te kunnen praten, over onze pijnlijke situatie, over onze zieke, grote boom…
  Aanrader voor iedereen die met zo’n ziekte in contact komt.
  Wist je trouwens dat Snuiter ook in een ander boek zijn vriendjes helpt om te gaan met hun verdriet en emoties? Ook een pareltje dat jou en jouw kids kan helpen.
  Thanks,
  Bart

 12. Daisy
  Geplaatst op 13 april 2013 om 20:04 | Permalink

  Twee jaar geleden werd bij mij borstkanker vastgesteld. Met een zoontje van 3 jaar en een dochter van 6 maand is het toch even schrikken! De grote vraag was: hoe leg ik dat uit aan m’n zoontje? Gelukkig was m’n dochter nog klein en heeft ze het proces niet echt beseft. Het boek heeft wonderen verricht! Hij kon via het boek goed begrijpen wat er met mij gebeurde. Ondertussen ben ik al terug aan het werk, maar nog zou m’n zoontje het boek uithalen en erover vertellen. Het was voor hem een goeie ondersteuning tijdens zijn verwerkingsproces. Ik heb het boek dan ook aangekocht voor school en in de klas hebben ze er ook rond gewerkt. Het boek is goud waard!

 13. anoniem
  Geplaatst op 14 maart 2012 om 13:40 | Permalink

  Hallo, ik ben ook 35 en mama van 2 kindjes en bij mij is op 13 januari (een datum die ik nooit meer vergeet) borstkanker ontdekt. Ik heb ook overal gezocht achter info om aan mijn 2 schatjes alles zo goed mogelijk en duidelijk mogelijk te kunnen vertellen. Uw boek heeft me daar heel veel bij geholpen en daarom wou ik u persoonlijk dank u zeggen!!!!! In de klas van mijn dochtertje gaan ze na de krokusvakantie rond uw boek werken omdat haar mama “grote boom” ook ziek is. Het is een prachtig werk dat u gedaan hebt en ik kan u niet meer zeggen dan dank u!!!!

 14. Geplaatst op 23 februari 2012 om 16:38 | Permalink

  Dag Nathalie,
  Wij vinden jouw boek ‘grote boom is ziek’ echt fantastisch !
  Dankzij een sponsor konden we er al heel wat aan jonge mama’s met (borst)kanker schenken.
  Dat vonden zij en ook wij heel fijn. Want ja, hoe leg je dat inderdaad allemaal uit aan zo’n kleintje..?
  Nogmaals bedankt ook voor je bezoek aan onze groep vorig jaar en heel graag TOI TOI !

  vanwege Naboram (Antwerpen)

 15. Eva De Cnodder
  Geplaatst op 11 februari 2012 om 19:56 | Permalink

  Dag Nathalie,
  Ik zag enkele maanden geleden in de bib toevallig je boek. Nieuwsgierig als ik was heb ik het uitgeleend en voorgelezen aan mijn kindjes. Hoewel ze in hun directe omgeving (nog) niet in contact gekomen zijn met iemand met kanker vonden ze het boek heel boeiend. Het maakte het mij ook makkelijker om te spreken over de ziekte.
  Onlangs leende ik het boek terug uit en kreeg thuis de commentaar “dat hebben we al thuis gehad”. Maar ik moest wel onmiddellijk voorlezen en telkens opnieuw voorlezen. Het zet ze duidelijk aan het denken en de vragen komen dan ook vanzelf.
  Veel succes met de andere boeken!

  Eva

 16. Naddy
  Geplaatst op 7 februari 2012 om 21:18 | Permalink

  Ik ben een kleuterjuf en vorig schooljaar werd ik geconfronteerd met een pleegouder die borstkanker had. Na wat opzoekwerk kwam ik bij het prentenboek grote boom is ziek. Een boek waarin op maat van kleuters op een “speelse” manier uitgelegd wordt wat kanker is, wat de behandeling is en welk effect dit kan hebben op de patient en zijn omgeving. Vertrekkende vanuit het verhaal en de verwerkingsopdrachten heb ik een verteltas aangemaakt om het gezin thuis te ondersteunen. Hierin zit het prentenboek, het knuffeltje van egel, een dokterstas en schort, een medicijnenpot met gekleurde blokjes voor de behandeling te visualiseren en allerlei materialen om de verwerkingsopdrachten thuis te kunnen doen. In de klas kreeg het egeltje een vaste plaats bij het tranenkastje, samen met het prentenboek en de materialen voor de verwerkingsopdrachten. Op vraag van de kleuter heb ik samen met hem met de materialen in de klas gewerkt en de anderen ingelicht over de situatie.

  Het prentenboek heeft me enorm geholpen om zowel de kleuters in mijn klas als het getroffen gezin te kunnen ondersteunen in deze moeilijke periode.

  Deze week is de pleegmoeder mij nogmaals komen bedanken voor de steun die ze, mede dankzij het prentenboek, heeft gekregen en met de boodschap dat de behandeling achter de rug is en met een positief resultaat.

  Dank je wel voor het delen van uw ervaringen met het schrijven van dit prentenboek! Het heeft mijn kleuters, het gezin en mij enorm geholpen in een zeer moeilijke periode!

  Warme groeten,

  Juf Naddy