Traanzaal voor alle flesjes

De boeken van Barbara Tammes zijn een ode aan de kracht en het belang van fantasie. Het “Handboek luchtkastelen bouwen voor kinderen” leert je stap voor stap een eigen luchtkasteel inrichten. In een luchtkasteel is ook plaats voor verdriet. Daarvoor wordt een TRAANZAAL ontworpen. Dit beeld past uitstekend bij het idee van de flesjes toverdruppels van de Tranenfee.

Luchtkastelen bouwenJe hebt veel moed nodig om je verdriet echt te voelen. Er is een verschil tussen verdriet weg maken en jezelf er los van maken. Bij het eerste is het net doen alsof het niet bestaat. Bij het tweede, je losmaken, kan je het verdriet bekijken en benoemen. Daarbij komen flesjes goed te pas! In de activiteit met de persoonlijke tranenflesjes worden alle toverdruppels van één persoon in één flesje opgevangen. In de beschrijving van de Traanzaal staan flesjes (of emmers!) voor iedere reden van verdriet. Je kan echte flesjes vullen of ze tekenen. Elk flesje krijgt dan een etiketje waarop de reden voor het verdriet wordt benoemd: probeer het in één woord of in één zin te vatten. Misschien moet het verdriet opgesplitst worden in verschillende soorten verdriet. Traanzaal

bottlewithtagSpeciaal voor deze oefening maakten we een variant op het lege flesje van de Tranenfee. We hingen nog een kaartje om de hals van het flesje, zodat daarop de reden voor het verdriet kan getekend of geschreven worden. Download van de PDF van dit flesje: bottle with tag.

 

Fragment uit het verhaal dat doorheen “Handboek luchtkastelen bouwen voor kinderen” loopt:

‘Verdriet is niet fijn, maar huilen is heerlijk. En als je dan toch verdriet hebt, is huilen het lekkerste wat je kunt doen. Het beste ook trouwens, want die tranen moeten er toch een keer uit, linksom of rechtsom. Ik denk namelijk dat elk verdriet een bepaald aantal tranen kost.’

‘Bedoel ik dat het aantal tranen al vaststaat?’ vroeg Tallulah.

‘Ja,’ antwoordde Elias. ‘Bij groot verdriet uiteraard veel meer dan bij klein verdriet. Met heel groot verdriet ben je soms je hele leven bezig. Dus als je iemand ziet huilen, kun je blij zijn voor elke traan die gelaten wordt – want die hoeft er later niet meer uit.’

verdun je verdriet

Dit bericht is geplaatst in Afscheid van Grote Boom, De visjes van Océane, De wensbloem, Doe-ideetjes, Grote Boom is ziek, Toverdruppels en getagd , , , .

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *