Kleuren tijdens de begrafenis

Vele mensen zullen een begrafenis geen plek vinden voor een kind. Toch is het van belang om deze beslissing niet in hun plaats te nemen en hen te vragen of ze bij het afscheid aanwezig willen zijn. Meegaan naar een begrafenis geeft kinderen de kans om te leren begrijpen wat dood zijn precies betekent.

Voor jonge kinderen kan een uitvaart echter lang duren, maar dat betekent niet dat het beter is om hen niet mee te nemen. Ze kunnen wellicht een kleine taak krijgen en op die manier bij het afscheid betrokken worden: uitdelen van kaartjes, een bloemetje neerleggen of een kaarsje laten branden.bodebeer

Met kleurplaten en tekengerief geef je een kind de kans om op een rustige manier bij de dienst aanwezig te zijn. Hiervoor kunnen kleurplaten gebruikt worden rond het thema van de dood. In de uitgaves van In de wolken: “Merijntje Muis neemt afscheid” en “Bo de beer neemt afscheid” staan lieve lijntekeningen die uitnodigen om in te kleuren.

Enkele kopietjes uit het boekje “Merijntje Muis neemt afscheid” gingen mee naar de begrafenis van mémé en werden ingekleurd tijdens de dienst door mijn 4-jarige dochter.

 

Ook in het Taboe(k) van Rouw&Advies staan verschillende kleurplaten van taferelen rond de begrafenis of crematie.

Dergelijke kleurplaten helpen om de indrukken te verwerken en de dingen die ze om hen heen zien beter te snappen (uiteraard is het ook waardevol om vooraf de tekeningen samen te bekijken, zodat het kind zich al een beetje een voorstelling kan maken van wat er gaat gebeuren).

De kleurwerkjes zijn bovendien een tastbare herinnering aan dit moment, waar een kind later nog opnieuw naar kan teruggrijpen en ervaren dat ze betrokken werden bij het afscheid, hoewel ze nog erg jong waren.Keerzijde Afscheid van Grote Boom

Ook de zakboekjes van vzw Talismanneke “Afscheid van Grote Boom” (overlijden na slepende ziekte) en “Océane en haar visjes” (overlijden na zelfdoding) zijn nuttig om mee te nemen naar een uitvaart. Tijdens de koffietafel kunnen kinderen bij de aanwezigen rond gaan om kleurtjes en woorden van troost te verzamelen op de achterzijde van deze vouw- en rouwboekjes.

Je vindt nog meer interessante tips in het artikel van Moment van betekenis over wat je kan zeggen of doen  bij een sterfgeval in de familie.

Dit bericht is geplaatst in Afscheid van Grote Boom, De visjes van Océane, De wensbloem, Doe-ideetjes, Nieuws en getagd , , , , , .

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *