Verhaal

Zakboekje “Océane en haar visjes”

Klein vouwboekje om op een laagdrempelige manier met kinderen te praten over zelfdoding via een eenvoudig verhaal over de vis Saffier die uit het aquarium springt.

“Océane en haar visjes” is een hulpmiddel en troostend hebbeding voor kinderen die rouwen als gevolg van een zelfdoding. Het kan een ijsbreker zijn om met hen contact te maken over het zwaar beladen thema.

5 kleurrijke, sprekende illustraties met enkele regels tekst laten kinderen meeleven met Océane, die achterblijft met vragen en verdriet na de wanhoopsdaad van Saffier.

Steun bij elkaar Océane

Eliot (8) en zijn zusje Emily (5) kijken samen in het boekje naar aanleiding van het overlijden van hun tante Lesley.

Visje kleuren in aquarium als rouwregister

Op de keerzijde kan een zwart wit aquarium gebruikt worden om vrienden en familie een woordje of kleurtje van troost in het boekje te laten zetten, zodat het vouwboekje een tastbare steun blijft op moeilijke momenten.

Het vouwboekje “Océane en haar visjes” is een herwerkte uitgave (november 2016) van het originele verhaal verschenen als prentenboek bij Averbode in 2011, mogelijk gemaakt door de financiële steun van het Rode Neuzenfonds.

Door de nieuwe vorm en de illustraties van de hand van Rosalie Van Waeyenberge en Agnes Loonis, is het geschikt voor kleuters en kinderen uit de basisschool. Het kleine formaat maakt het mogelijk om het boekje altijd bij te hebben, vast te pakken en te bekijken, wanneer de behoefte er is. Op die manier kan een kind een stil signaal geven dat het aan de gebeurtenis of de overledene denkt en kunnen we het kind helpen in zijn rouwproces.lezen-in-bed

Wil je graag meer weten over het rouwproces van kinderen na zelfdoding of over het belang van eerlijke informatie in zo’n situatie, dan kan je terecht op de informatieve pagina’s van Werkgroep Verder hierover (kijk onder “Ook kinderen en jongeren rouwen om het verlies van een dierbare”). Een fragment uit die tekst:

Veel volwassenen denken nog steeds dat je kinderen de waarheid over de doodsoorzaak niet moet vertellen, om hen te beschermen. Meestal is het tegenovergestelde waar. Kinderen misleiden, de waarheid ontwijken of fabeltjes vertellen over de manier waarop iemand gestorven is, kan meer kwaad dan goed doen. Als ze de waarheid van iemand anders moeten horen, kan het vertrouwen tussen ouder en kind zoek raken. “Niet weten” kan ook angstaanjagend en pijnlijk zijn: de fantasie is immers meestal erger dan de realiteit.

Waar te koop?

De zakboekjes zijn te koop aan 5,50 € / stuk. Ze kunnen bij vzw Talismanneke besteld worden via onderstaande “bestellen”-knop of per mail .  Je vindt ze ook in de webshop van de Werkgroep Verder.

Er is ook een versie beschikbaar in het Frans: “Les poissons d’Océane”.

Technische fiche
Titel:
Océane en haar visjes
Auteur:
Nathalie Slosse
Illustraties:
Rosalie Van Waeyenberge & Agnes Loonis
Formaat:
10 x 15cm
Uitgeverij:
eigen beheer
ISBN:
9789082125245
Indicatieve prijs:
5,50 €
bestellen

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. Liesbeth
  Geplaatst op 16 april 2018 om 21:02 | Permalink

  Begin maart heeft de peter (18 jaar) van mijn dochter (3,5 jaar) beslist om te sterven. Terwijl iedereen zegt dat ze toch te jong is om het te snappen, weten wij dat dit niet zo is.
  Onze meid weet heel goed dat ze haar peter nooit meer gaat zien en dat hij niet oud of ernstig ziek was.
  Wij zijn meteen eerlijk geweest tegen haar en dat voelt juist.
  Ik zocht het wereldwijde web af naar informatie over hoe je zoiets aanpakt bij een kleuter. Net toen ik dacht dat mijn zoektocht hopeloos was, kwam ik bij de Werkgroep Verder het prentenboek “de visjes van Océane” tegen.
  Toen ik het verhaal had voorgelezen, voelden zowel onze dochter als wijzelf meteen een soort rust. Ik ben ervan overtuigd dat dit ons alle drie zal helpen in ons rouwproces.
  We zijn ondertussen al enkele weken verder en we merken dat het verhaal echt is blijven hangen bij onze dochter. Het maakt het onbespreekbare bespreekbaar.

  Bedankt hiervoor, echt bedankt!

 2. Gerda
  Geplaatst op 24 november 2016 om 19:58 | Permalink

  Hoi,

  Kan ik het Franstalig exemplaar bestellen?

  Enthousiaste groet,
  Gerda