Verhaal

Zakboekje “Afscheid van Grote Boom”

Het zakboekje “Afscheid van Grote Boom” is een waardevol instrument om kinderen te helpen omgaan met de dood van een bijzonder iemand. Het kan thuis of op school ingezet worden in de begeleiding van kinderen die een dierbare verliezen na een slepende ziekte.

Extra einde Grote Boom is ziek

In 2009 verscheen het prentenboek “Grote Boom is ziek”. Een ontroerend verhaal voor jonge kinderen over omgaan met iemand die ernstig ziek is. Voor vele kinderen in een soortgelijke situatie werd Snuiter een geliefd lotgenootje dat hen de weg wees tijdens een emotioneel verwarrende periode. Aan het eind van dit prentenboek komt Grote Boom stilaan weer op krachten. De strijd lijkt gestreden. Helaas is dit niet voor iedere zieke het geval. Voor sommige patiënten volgt na een zware behandeling toch het nieuws dat de ziekte terminaal is.

Wanneer dokters de boodschap brengen dat er geen hoop meer is op genezing, volgt een intense en zware periode. Om ook in deze fase kinderen bij de situatie te betrekken, stelt Talismanneke in 2015 een personaliseerbaar zakboekje voor, waarin kinderen samen met Snuiter ontdekken hoe het verder gaat wanneer de houtwormpjes winnen.

Het extra einde kan op zichzelf gebruikt worden, maar het is aanbevolen om eerst “Grote Boom is ziek” te lezen. Dit prentenboek wordt regelmatig herdrukt en blijft dus verkrijgbaar in de boekhandel. Het is tevens beschikbaar in de meeste bibliotheken.

Zakboekje

Het zakboekjeVouwboekje “Afscheid van Grote Boom” heeft het formaat van een postkaart en is als harmonica opgevouwen. Het kan per post verstuurd worden in een gewone omslag. Het is een betekenisvolle attentie voor kinderen die een geliefd persoon verliezen door een ernstige ziekte. Ze kunnen het bij zich dragen als een tastbare steun in moeilijke momenten en het kan hen helpen om hun verdriet bespreekbaar te maken.

De voorzijde bevat 5 prachtige illustraties van Rocío Del Moral met tekst van Nathalie Slosse, de achterzijde is het personaliseerbare gedeelte.

Personaliseerbare bloemenslingerRuimte voor troost & liefs in het vouwboekje "Afscheid van Grote Boom"

De troostende kracht van het zakboekje gaat in het bijzonder uit van de bloemenslinger op de keerzijde. Familie en vrienden kunnen een “persoonlijke toets” toevoegen aan de zwart-wit lijntekening en op die manier hun steun zichtbaar maken. Een blik op de gepersonaliseerde bloemenslinger laat kinderen de warmte voelen van de mensen die hen willen helpen het pijnlijke verlies te dragen.

In bepaalde gevallen is het denkbaar dat een palliatieve patiënt zelf zijn of haar afscheid met kinderen wenst voor te bereiden met behulp van dit zakboekje en dan kan een bijdrage aan de bloemenslinger een heel bijzondere herinnering worden.koesterboekje

“Het boekje is volgens mij enig in z’n soort. Ik beveel het van harte aan.”

(Pieter Vandecasteele in Pastorale Perspectieven)

Neem ook een kijkje bij onze doe-ideetjes voor creatieve verwerkingsmethodieken.

Voor de 6-jarige Elisa, die haar papa recent verloor, liet mama de ingekleurde bloemenslinger met zorg inkaderen. frise et cadre

Hoe bestellen?

De zakboekjes kunnen per mail besteld worden bij vzw Talismanneke aan 5,50 € / stuk (ook beschikbaar in het Frans: “Adieu Grand Arbre”) of door gebruik te maken van onderstaande bestelknop.

Technische fiche
Titel:
Afscheid van Grote Boom
Auteur:
Nathalie Slosse
Illustraties:
Rocío Del Moral
Formaat:
15 cm x 100 cm
Uitgeverij:
Talismanneke
Info:
harmonica gevouwen
ISBN:
9789082125221
Indicatieve prijs:
5,50 €
bestellen

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Reacties

 1. Marleen Jans
  Geplaatst op 19 juni 2019 om 13:14 | Permalink

  Beste,

  Ik bestel graag een exemplaar van Afscheid van grote boom. Krijg ik een rekeningnummer door waarop ik de betaling kan uitvoeren?

  Alvast bedankt!

  Marleen Jans

 2. Palliatieve Hulpverlening Antwerpen
  Geplaatst op 24 maart 2017 om 12:14 | Permalink

  Vanuit PHA ondersteunen wij regelmatig kinderen die geconfronteerd worden met een palliatieve situatie. Wij hebben een aanbod van lees- en werkboekjes die kinderen kunnen helpen om dingen te begrijpen en er mee om te gaan. “Grote Boom is ziek” en “Afscheid van Grote Boom” behoren absoluut tot onze favorieten. Het is een erg mooi verhaal met prachtige tekeningen. De houtwormpjes, de behandelingen, het bange wachten maar ook de vriendschap en het groeien van een nieuw boompje illustreren alle verschillende emoties en belevingen die een kind kan meemaken in een palliatieve situatie. Het verhaal biedt ook veel mogelijkheden om rond dit thema verder creatief aan de slag te gaan. Wij waren zeer blij met de komst van “Afscheid van Grote Boom”, zodat het verhaal van Snuiter bruikbaar is binnen onze organisatie van palliatieve zorg.

 3. Esther
  Geplaatst op 17 november 2016 om 20:15 | Permalink

  Ik wou het boekje graag bij de uitvaart aan de kinderen van mijn vriendin overhandigen. Vandaag was het de begrafenis. Mijn vriendin was heel dankbaar voor de ‘aandacht’ die ik had voor haar zoontje via het geven van het zakboekje.
  Bedankt om het zo snel op te sturen.
  Een dikke pluim voor jullie werk en projecten!

 4. Caroline
  Geplaatst op 25 april 2016 om 19:18 | Permalink

  Dankzij het boekje Grote Boom is ziek kon ik mij zoontjes uitleggen wat er met opa aan de hand was… helaas is hun opa heel snel gestorven en kon geen enkele behandeling hem helpen.
  De vouwboekjes waren een immense steun voor mijn kindjes. Het slot van het verhaaltje hebben we dan ook in de herdenkingsdienst gebruikt.
  Bij de kleinkinderen groeit er nu een nieuw boompje…

 5. Mary Mijnlieff
  Geplaatst op 12 april 2016 om 10:45 | Permalink

  “Grote boom is ziek” beveel ik regelmatig aan, ook aan leerkrachten. Prachtboek, mooie tekst met veel empathie! Het vervolg “Het afscheid van grote boom” een dierbaar kleinood voor elk kind na een groot verlies. Ik kijk uit naar je volgende boek. Mary Mijnilieff http://www.rouwverwerking-kinderen.nl

 6. Tanja van Roosmalen
  Geplaatst op 19 maart 2016 om 19:42 | Permalink

  Ik gebruik het boek ‘Grote Boom is ziek’ al jaren in mijn praktijk. Het is een prachtig verhaal, dat heel goed aansluit bij de belevingswereld van (jonge) kinderen die te maken krijgen met kanker. En nu ben ik heel blij met de aanvulling op dit boek, voor die mama’s, papa’s, opa’s en oma’s die door de dokter niet meer beter kunnen worden gemaakt. Het is weer zo’n mooie vorm geworden, als persoonlijk zakboekje, met zo’n warme illustraties…. prachtig.
  Dankjewel voor je mooie werk Nathalie, en ook voor je inspirerende werkvormen.
  Een hele warme groet,
  Tanja van Roosmalen (Nederland)
  http://www.lefverliesbegeleiding.nl

 7. Mieke Dupont
  Geplaatst op 11 november 2015 om 22:15 | Permalink

  In het 2de leerjaar vertelden we in de godsdienstles rond de dagen van Allerheiligen en Allerzielen het prentenboek van Nathalie Slosse ‘afscheid van grote boom’. Het is een aangrijpend verhaal dat ons laat kennis maken met snuiter die niet te troosten is nadat hij te horen kreeg dat grote boom het niet zal redden. Voor een laatste keer versieren ze samen met de dieren uit het bos de grote boom met bloemen en kransen want grote boom staat niet meer in bloei in de lente. Uiteindelijk blaast de wind grote boom om. De dieren zijn verdrietig en maken een herdenkingsplekje rond de stam met stenen in de vorm van een hart. Snuiter zit trillend in zijn grote sjaal gewikkeld rond een klein twijgje dat nog overbleef, hopend dat dit opnieuw zal uitgroeien tot de boom waarvan hij zoveel hield. De leerlingen mochten de bloemenkrans voor grote boom decoratief versieren. Die kunnen ze ook aanbrengen bij een mooie foto van een overleden familielid, vriend of dier. Wie een foto meehad van een bekende overledene mocht die tijdens de kleuractiviteit op zijn lessenaar plaatsen. Juf ging rond om de verhalen bij de foto’s te beluisteren.
  Ook in het 5de leerjaar werd dit verhaal verteld in aansluiting met de les rond Allerzielen. De kinderen waren heel ontroerd en stil na het beluisteren van de laatste zin uit dit prentenboek. Ze kijken uit naar de andere boeken die reeds verschenen van Nathalie Slosse.
  Een heel mooi boek is ‘afscheid van grote boom’ om bij jonge kinderen te werken rond pijn, verdriet en rouw.
  Mieke Dupont, leermeester godsdienst vrije basisschool St. Katrien (scholengemeenschap Heule – Kuurne)

 8. Sandra van Bladel
  Geplaatst op 6 september 2015 om 12:37 | Permalink

  Graag wil ik jullie de complimenten geven over deze mooie en inspirerende site met betrekking tot de prachtige boeken! Echt geweldig! Met vriendelijke groeten, Sandra

 9. danielle Wevers
  Geplaatst op 20 april 2015 om 15:38 | Permalink

  Ik bestelde de zakboekjes ivm een gezin, familie en klas waar een jonge vrouw gaat overlijden. Ik ben zeer positief en enthousiast over het geheel (ook andere materialen, boeken Grote Boom is ziek en Toverdruppels). Dus van mijn kant complimenten en dank nogmaals.

  Gr. Danielle Wevers