Veertje met een boodschap

Excuses aanbieden is een kunst. Je moet om te beginnen kunnen toegeven dat je iets fout deed en daar ben je soms zo beschaamd over dat je de ander bijna niet onder ogen durft te komen. Als je het toch graag wil goedmaken, kan een veer met boodschap je helpen om de eerste stap te zetten.

Na het lezen van het prentenboek “Per ongeluk” kan je met kinderen praten over hoe belangrijk het is om je excuses aan te bieden als je spijt voelt. In het doe-gedeelte achterin het prentenboek staan nog meer raadgevingen en ideeën hierover.

Door een knutselactiviteit te koppelen aan het verhaal, zullen ze het geleerde nog beter onthouden.

Een leuk idee, wanneer je werk wil maken van geweldloze communicatie, is het sorry-veertje. Een veer straalt immers zoveel zachtheid dat de boodschap haar effect niet zal missen bij de ontvanger.

Laat de kinderen een mooie veer zoeken en vervolgens met stempels in een contrasterend kleurtje de letters S…O…R…R…Y op de veer aanbrengen. Zo maken ze deze zachte boodschapper “voor het geval dat…”. Ze kunnen de veer dan snel bezorgen, wanneer het nodig is. De veer kan anoniem achtergelaten worden op een plek waar het ongelukkige slachtoffer ze zeker vindt, bv. op zijn / haar stoel, op het hoofdkussen of in de pennenzak.

Natuurlijk kan je er ook nog een echt cadeautje van maken: bijvoorbeeld een zelfgebakken koekje in een zakje met daaraan de veer bevestigd.Die paar gestempelde letters zullen op die manier zeker het hart van de ontvanger raken en kunnen de onderkoele sfeer tussen beide weer ontdooien.

Misschien is het wel een veer van de vredesduif…?

Dit bericht is geplaatst in Doe-ideetjes, Per ongeluk en getagd , , , , .

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *