De enige echte Océane

In oktober 2010 was ik in Redu om een animatie te doen voor kinderen rond mijn boek “Grand Arbre est malade” en leerde daar een klein stil meisje kennen. Haar naam was Océane en haar grootouders vertrouwden me toe dat er recent een groot drama in haar leven had plaatsgevonden: haar papa had zichzelf gedood. Ik was diep geraakt, maar betrapte mezelf erop dat ik geen idee had hoe ik gepast op zo’n bericht moest reageren en al zeker niet tegenover het kleine meisje. Ik lag er nachten van wakker.

Begrijpelijk maken

Er was een motortje in gang gezet dat niet meer te stoppen was… Ik begon aan hetzelfde parcours dat ik een paar jaar ervoor had bewandeld toen ik de diagnose borstkanker had gekregen en me afvroeg “Wat bestaat er om een dergelijk onderwerp op maat van jonge kinderen begrijpelijk te maken?” open cover De visjes van Océane

Ik stelde algauw vast dat er eigenlijk niets bestond voor de allerjongsten en dus besloot ik zelf een verhaal te schrijven. Zodra het verhaal geschreven was, contacteerde ik Werkgroep Verder en daar werd meteen enthousiast gereageerd. Op die manier verscheen in 2011 bij Averbode het prentenboek “De visjes van Océane” met achterin 10 activiteiten om kinderen te helpen in een dergelijke situatie.

Hoewel ik van bij de allereerste onderhandelingen met Averbode had gevraagd om een uitgave in het Frans te voorzien, bleek dit niet mogelijk zonder sponsor en die werd jammer genoeg niet gevonden. Dus gingen er jaren over… maar het idee bleef knagen dat ik het verhaal niet kon bezorgen aan het meisje dat dit allemaal had teweeg gebracht.

Beter laat dan nooit

Intussen gaf Talismanneke in eigen beheer het vouwboekje “Afscheid van Grote Boom” uit en zo ontstond het idee om het verhaal van “Océane en haar visjes” ook op deze manier zelf uit te geven, met nieuwe illustraties die de uitgave ook geschikt maakt voor basisschoolkinderen. Dankzij de financiële steun van het Rode Neuzenfonds kon in november 2016 eindelijk een uitgave in Nederlands én Frans verzorgd worden. Nu kan het werk beginnen om dit boekje bekend te maken zodat het bij de kinderen geraakt die het nodig hebben. Bij de enige echte Océane is het in ieder geval al aangekomen en ze is er blij mee. Beter laat dan nooit!

Océane 2016

Dit bericht is geplaatst in De visjes van Océane, Nieuws en getagd , .

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *