Archieven: Project

Boeken geven woorden

Onderstaande boeken zijn geschreven door Nathalie Slosse, oprichtster van Talismanneke. Ze ontstonden vanuit een persoonlijk verhaal, vanuit een gemis aan woorden om verdriet en andere gevoelens bespreekbaar te maken, woorden om kinderen duidelijk te maken wat er gebeurde of te gebeuren staat, woorden om wat ons overkomt een plaats te kunnen geven. Ook bevatten de meeste prentenboeken een doegedeelte om samen aan de slag te gaan. Door het boek aan te klikken krijg je de gelegenheid om het wat beter te leren kennen.
Lees meer…

Set postkaartjes

Nathalie hield van post. Tastbare post, die door de brievenbus op de mat valt. Bij de voorbereiding van haar afscheidsritueel was het dan ook vrij snel duidelijk dat we dit op de één of andere manier een plaats wouden geven. Het werd een bijzondere samenwerking over de dood heen. Geïnspireerd door de quotes die Nathalie als houvast opschreef, kroop Sara (een jeugdvriendin) in haar potlood en dook ze in eigen tekeningen om een passend geheel te vormen. Op de valreep konden de kaarten gedrukt worden. Op de dag van Nathalies afscheid kregen de aanwezigen elk een set met de oproep
Lees meer…

Een warm dekentje

warm dekentje

Wie eerlijk met kinderen over euthanasie wil praten, vindt weinig hulpmiddelen. Vzw Talismanneke ging de uitdaging aan om dit gevoelige onderwerp op kindermaat te brengen in dit prentenboek.
Lees meer…

Troostpost van de tranenfee

Wanneer kinderen laten weten wat hen droevig maakt, mogen ze rekenen op persoonlijke aandacht van de tranenfee om hun verdriet wat te verzachten…
Lees meer…

Vaarwel ♥ Mijn boekje vol herinneringen

Wanneer een geliefd iemand doodgaat, blijft een grote leegte achter. Herinneringen zorgen ervoor dat die persoon een beetje verder leeft in je hart. Dit invulboekje helpt jouw kind om die herinneringen te verzamelen. Zo ontstaat een tastbaar aandenken om vandaag en in de toekomst te koesteren.
Lees meer…

Per ongeluk

De vrolijke stemming bij de vijver slaat helemaal om wanneer Snuiter per ongeluk een van de eieren van Mama Eend laat vallen. Snuiter is bang voor de gevolgen. Hij schaamt zich ook. Wat zou hij graag de tijd terugdraaien, maar wat gebeurd is, is gebeurd. Gelukkig krijgt Snuiter de kans om het goed te maken met de eendjes en helpt iedereen elkaar verder.
Lees meer…

Zakboekje “Océane en haar visjes”

Vouw- en rouwboekje voor kinderen na zelfdoding. Saffier is één van de visjes van Océane. Hij springt uit het aquarium en sterft. Samen met opa probeert Océane om te gaan met dit verlies.
Lees meer…

Snuiterboom in Brussel

In Brussel staat een bijzondere boom: een Snuiterboom. Dat is een plek waar je naartoe kan gaan wanneer iemand die je graag ziet ernstig ziek is. De Snuiterboom vormt op die manier een aanvulling op het verhaal “Grote Boom is ziek”, een prentenboek om ernstige ziektes als kanker bespreekbaar te maken. Je vindt de Snuiterboom in het Egmontpark in Brussel.
Lees meer…

De wensbloem

Prentenboek over het onverwacht overlijden van een naaste. In het verhaal komen de schok van het nieuws (lichamelijke effecten), ontkenning, schuldgevoelens, slaapproblemen en de moeizame stappen om verder te gaan na het verlies aan bod + enkele pagina’s met praktische ideeën voor rituelen en verwerking.
Lees meer…

Zakboekje “Afscheid van Grote Boom”

Personaliseerbaar zakboekje over de dood van Grote Boom, een betekenisvolle attentie voor kinderen die een bijzonder iemand verliezen door een ernstige ziekte.
Lees meer…

    • New beginnings are often disguised as painful endings…