Verhaal

Snuiterboom in Brussel

In Brussel staat een bijzondere boom: een Snuiterboom. Dat is een plek waar je naartoe kan gaan wanneer iemand die je graag ziet ernstig ziek is. De Snuiterboom vormt op die manier een aanvulling op het verhaal “Grote Boom is ziek“, een prentenboek om ernstige ziektes als kanker bespreekbaar te maken. Je vindt de Snuiterboom in het Egmontpark in Brussel.

Het Egmontpark is een eiland van rust in het hart van de stad. Een beetje een geheim park, helemaal ingesloten tussen huizen. Er zijn verschillende ingangen, maar de hoofdingang ligt in de Wolstraat, tussen huisnummer 32 en 34.

Wanneer je via die hoofdingang in het park komt, ga je ter hoogte van het beeld van Peter Pan naar links. Je vindt de Snuiterboom, een grote ginkgo biloba, rechts aan het einde van een grindpad.

De Snuiterboom is te herkennen aan de mozaïek in het pad en het infobord bij de boom.

Het is een prachtige plek voor een ingetogen moment. Om even stil te staan bij wat er allemaal gaande is. Je kan er een Snuiter-boek (voor)lezen, samen praten over je zorgen of een foto maken en die vervolgens aan de zieke bezorgen om je betrokkenheid te tonen. Nog meer ideeën voor je bezoek aan de Snuiterboom werden verzameld op Pinterest.

Een bezoek aan de Snuiterboom kan op die manier een antwoord bieden op het gevoel van machteloosheid dat je als naaste van een zieke vaak ervaart.

Teken van hoop

De diagnose van een ernstige ziekte slaat in als een bom en de behandeling kan verwoestend zijn voor het lichaam, maar hoop doet leven. De ginkgo biloba (= de japanse notenboom) staat symbool voor hoop. Door de atoombom op Hiroshima (6 augustus 1945) werden de ginkgo’s in de stad verkoold, maar een jaar later groeiden ze opnieuw verder en leven voort tot op vandaag. Een krachtige metafoor om elke zieke een hart onder de riem te steken.

Polsbandjes

Snuiter polsbandje

Wanneer je de Snuiterboom met de klas of jeugdbeweging bezoekt, laat het dan even weten. Het is mogelijk om een auteurslezing bij de Snuiterboom te organiseren (bij slecht weer zoeken we een droog onderkomen!). Talismanneke zorgt voor Snuiter-polsbandjes voor alle kinderen die bij de boom wat troost kwamen zoeken. Voor groepen kunnen de polsbandjes vooraf aangevraagd worden door de begeleider. Individuele bezoekers en gezinnen krijgen een polsbandje toegestuurd, wanneer ze een selfie posten op Snuiters facebookpagina of insturen via het contactformulier.

Maak een foto van je bezoek en ontvang een polsbandje.

Maak een foto van je bezoek en ontvang een polsbandje.

 

 

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *