Projecten

warm dekentje

Een warm dekentje

Wie eerlijk met kinderen over euthanasie wil praten, vindt weinig hulpmiddelen. Vzw Talismanneke ging de uitdaging aan om dit gevoelige onderwerp op kindermaat te brengen in dit prentenboek.
Lees meer…

Extra's: Doetips

Vaarwel ♥ Mijn boekje vol herinneringen

Wanneer een geliefd iemand doodgaat, blijft een grote leegte achter. Herinneringen zorgen ervoor dat die persoon een beetje verder leeft in je hart. Dit invulboekje helpt jouw kind om die herinneringen te verzamelen. Zo ontstaat een tastbaar aandenken om vandaag en in de toekomst te koesteren.
Lees meer…

Per ongeluk

De vrolijke stemming bij de vijver slaat helemaal om wanneer Snuiter per ongeluk een van de eieren van Mama Eend laat vallen. Snuiter is bang voor de gevolgen. Hij schaamt zich ook. Wat zou hij graag de tijd terugdraaien, maar wat gebeurd is, is gebeurd. Gelukkig krijgt Snuiter de kans om het goed te maken met de eendjes en helpt iedereen elkaar verder.
Lees meer…

Set postkaartjes

Nathalie hield van post. Tastbare post, die door de brievenbus op de mat valt. Bij de voorbereiding van haar afscheidsritueel was het dan ook vrij snel duidelijk dat we dit op de één of andere manier een plaats wouden geven. Het werd een bijzondere samenwerking over de dood heen. Geïnspireerd door de quotes die Nathalie als houvast opschreef, kroop Sara (een jeugdvriendin) in haar potlood en dook ze in eigen tekeningen om een passend geheel te vormen. Op de valreep konden de kaarten gedrukt worden. Op de dag van Nathalies afscheid kregen de aanwezigen elk een set met de oproep
Lees meer…

Boeken geven woorden

Onderstaande boeken zijn geschreven door Nathalie Slosse, oprichtster van Talismanneke. Ze ontstonden vanuit een persoonlijk verhaal, vanuit een gemis aan woorden om verdriet en andere gevoelens bespreekbaar te maken, woorden om kinderen duidelijk te maken wat er gebeurde of te gebeuren staat, woorden om wat ons overkomt een plaats te kunnen geven. Ook bevatten de meeste prentenboeken een doegedeelte om samen aan de slag te gaan. Door het boek aan te klikken krijg je de gelegenheid om het wat beter te leren kennen.
Lees meer…

Grote Boom is ziek

“Grote Boom is ziek” wil een levensbedreigende ziekte, zoals kanker, met jonge kinderen bespreekbaar maken. Het is bedoeld als hulp om ook de allerjongste kinderen toch eerlijk te betrekken bij wat er gaande is wanneer een geliefd persoon te maken krijgt met een ernstige ziekte. Het is intussen meer dan alleen een verhaal.

Lees meer…

Zakboekje “Afscheid van Grote Boom”

Personaliseerbaar zakboekje over de dood van Grote Boom, een betekenisvolle attentie voor kinderen die een bijzonder iemand verliezen door een ernstige ziekte.
Lees meer…

Snuiterboom in Brussel

In Brussel staat een bijzondere boom: een Snuiterboom. Dat is een plek waar je naartoe kan gaan wanneer iemand die je graag ziet ernstig ziek is. De Snuiterboom vormt op die manier een aanvulling op het verhaal “Grote Boom is ziek”, een prentenboek om ernstige ziektes als kanker bespreekbaar te maken. Je vindt de Snuiterboom in het Egmontpark in Brussel.
Lees meer…

Toverdruppels

“Toverdruppels” is een vertederend verhaal met herkenbare situaties en wijsheid op kindermaat. Het nodigt kleine kinderen uit om over verdriet en troost te spreken. Zo leren ze (preventief) omgaan met verlies en rouw en denken ze na over wat ze als troostrijk ervaren. Het verdriet wordt hanteerbaar met de doe-ideetjes.
Lees meer…

Troostpost van de tranenfee

Wanneer kinderen laten weten wat hen droevig maakt, mogen ze rekenen op persoonlijke aandacht van de tranenfee om hun verdriet wat te verzachten…
Lees meer…

Meneer Poot zoekt werk

Meneer Poot, de papa van Flappie, is hard aan het werk. Hij graaft de langste tunnel ter wereld!
Maar op een dag is meneer Poot zijn werk bij de tunnel kwijt.
Zo begint het verhaal “Meneer Poot zoekt werk” een prentenboek om het onderwerp werkloosheid en de zoektocht naar werk bevattelijk te maken voor jonge kinderen.
Lees meer…

De wensbloem

Prentenboek over het onverwacht overlijden van een naaste. In het verhaal komen de schok van het nieuws (lichamelijke effecten), ontkenning, schuldgevoelens, slaapproblemen en de moeizame stappen om verder te gaan na het verlies aan bod + enkele pagina’s met praktische ideeën voor rituelen en verwerking.
Lees meer…

De visjes van Océane

Dit prentenboek om jonge kinderen te helpen omgaan met de emotionele schok na een zelfdoding, ligt opnieuw in de winkel. Het boek kan een ijsbreker zijn om dit zwaar beladen thema bespreekbaar te maken.
Lees meer…

Zakboekje “Océane en haar visjes”

Vouw- en rouwboekje voor kinderen na zelfdoding. Saffier is één van de visjes van Océane. Hij springt uit het aquarium en sterft. Samen met opa probeert Océane om te gaan met dit verlies.
Lees meer…

Archibal de Boekenworm

Archibal de boekenworm is een educatief project rond biodiversiteit en duurzame keuzes maken voor kinderen vanaf 3 jaar. Want een boek en een boom hebben meer met elkaar te maken dan je op het eerste zicht zou denken!
Lees meer…

de Nachtwensjesautomaat

Een mooi avondritueel zorgt voor veel geluk in de harten van groot en klein. De Nachtwensjesautomaat maakt de reis naar dromenland eens zo gezellig, want dit wonderlijke bedboekje kan meer dan 20.000 snoezige, grappige en verrassende nachtwensjes tevoorschijn toveren. Dit project wil in het bijzonder langdurig zieke kinderen een geluksmomentje bezorgen…
Lees meer…